Industria H&M în România: Cât vinde lanţul şi cum se descurcă fabricile de la noi care fac hainele

29 06. 2014
hm_h_m_62665500

Retailerul de fashion suedez H&M a generat business în România cu mult înainte de a intra oficial pe plan local, prin deschiderea primelor magazine. Mii de români au lucrat şi încă lucrează indirect pentru „industria H&M” ca angajaţi ai unor fabrici din ţara noastră care produc, lohn sau integrat, pentru gigantul suedez. Din datele companiei, peste 20 de fabrici româneşti realizează articole vestimentare care ajung în magazinele H&M din România şi de peste graniţe. În 2013, din datele Ministerului de Finanţe, cele mai importate 9 companii care au contracte cu H&M au generat un business de aproximativ 600 de milioane de lei, cu 17% mai mult decât în 2012.

Retailul creşte mai accelerat decât producţia

Ca urmare a unei politici de expansiune susţinută, care va continua şi anul acesta, business-ul H&M din România a crescut anul trecut cu 32,9% comparativ cu 2012, până la 381,5 milioane de lei. Creşterea suedezilor este practic dublă faţă de cea a industriei producătoare din România catre susţine şi ea, în mică parte, business-ul H&M.Prcatic, în ultimul an fiscal H&M, ce ţine din decembrie 2012 până în noiembrie 2013, compania a inaugurat nouă magazine, numărul total de unităţi ajungând la 28.

Schimbări în topul fabricilor H&M. Familia Simiz ajunge nr 1

Conform datelor Ministerului de Finanţe aferente anului 2013, cea mai mare companie din industria textilă care produce pentru H&M, după cifra de afaceri, este Pandora Prod, care are două fabrici de producţie la Focşani şi Tecuci, ambele lucrând pentru gigantul suedez. Compania cu o istorie de aproximativ 20 de ani este deţinută de familia Simiz, una dintre cele mai prospere din judeţul Vrancea şi a raportat în 2013 afaceri de 128,8 milioane de lei, cu 24,5% mai mult decât cu un an în urmă. De altfel, societatea care are peste 1000 de salariaţi a reuşit să preia poziţia de lider în clasamentul celor mai mari furnozori H&M după căfra de afaceri de la Artifex Focşani.

Firma Sorinei Plăcintă trece pe poziţia a doua

Artifex Focşani, parte din grupul cu capital româno -suedez Sorste, din care face parte o altă companie ce produce pentu H&M, Sorste SA, a raportat în 2013 afaceri de 118,4 milioane de lei, cu 0,49% mai puţin decât cu un an în urmă şi un profit net de 1,8 milioane de lei. Atât Artifex SRL cât şi Sorste SA sunt legate de numele unui fost ministru al Tineretului şi Sportului din partea PDL, Sorina Plăcintă. Firma de produse textile Artifex este controlată de compania elvețiană Akris, care deține 99% dintre acțiuni, în timp ce Sorste SA are ca acţionar, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe Bucuraş (Plăcintă) Sorina Luminiţa cu 99,89% dintre acţiuni.  

Britanici cu afaceri textile în România

Time International Trading, firma unei familii de britanici rămaşi de două generaţii în România, în judeţul Teleorman, este al treilea cel mai mare furnizor H&M în funcţie de cifra de afaceri. Englezul Christopher Raymond Long a venit în Alexandria în 1996, la firma tatălui său şi de atunci a dezvoltat, pas cu pas compania. Time International este unul dintre cei mai mari angajatori din judeţ, cu peste 1200 de salariaţi anul trecut, şi a raportat o cifră de afaceri de 89,1 milioane de lei, cu 10,7% peste nivelul anului anterior. Profitul companiei este de 5,2 milioane de lei.

Vânzările H&M la nivel mondial au urcat cu 9% în anul fiscal 2013, la 150 miliarde coroane suedeze (17 miliarde euro), în timp ce profitul net al companiei a avansat de la 16,8 miliarde coroane la 17,1 miliarde coroane (1,92 miliarde euro).

Citeşte şi 

H&M produce în România. Milioane de haine din magazinele suedezilor se fac la Caracal

H&M a fost fondat în Suedia 1947 şi este listat la NASDAQ OMX Stockholm. H&M are peste 3.100 de magazine pe circa 50 de pieţe, inclusiv unităţi deschise în sistem de franciză.Pentru anul fiscal 2013/2014, H&M are în plan extinderea reţelei cu aproximativ 375 de magazine noi.

În România, compania are o reţea de 34 de magatine, ultimele deschideri având loc la Piteşti şi Galaţi.

Clasamentului ECONOMICA.NET a fost realizat pe baza datelor Ministerului de Finanţe aferente 2013 şi a unui raport al H&M din 2012 în care erau prezentaţi furnizorii companiei din întreaga lume.