Industria prelucrătoare din România stagnează, BCR România PMI înregistrează 50,0 de puncte în luna iunie
Indicele PMI pentru România a înregistrat o scădere de la 52,0 de puncte în mai la 50,0 de puncte în iunie. Situarea la acest nivel neutru arată că nu s-a produs nicio modificare a condițiilor generale de funcționare în industria prelucrătoare din România la sfârșitul trimestrului. Această valoare a fost rezultatul unor tendințe amestecate în cele cinci componente ale PMI.
Indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare din România a surprins corect contribuția negativă a industriei la creșterea economică din T1 2024. Industria a avut o contribuție de -0,2pp la creșterea anuală de +0,1% a PIB din primul trimestru al acestui an. Datele PMI pentru trimestrul al doilea sugerează o contribuție pozitivă a industriei la creșterea economică, media indicelui fiind în teritoriul expansionist, la 51,2. Industria prelucrătoare reprezintă între 15% și 20% din valoarea adăugată brută în România. Economia românească este de așteptat să accelereze în 2024 față de 2023, sprijinită de o cerere internă mai ridicată, fapt ce favorizează și sectorul manufacturier.
Indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România, prezentat de BCR, este un indicator compozit al performanței industriei prelucrătoare, alcătuit dintr-o singură cifră și derivat din indicatorii privind comenzile noi, producția, ocuparea forței de muncă, termenele de livrare ale furnizorilor și stocurile de achiziții.
”Activitatea din industria prelucrătoare românească a stagnat în iunie comparativ cu luna precedentă, indicele BCR PMI privind industria prelucrătoare din Romania situându-se la pragul neutru de 50.0. Cifra din iunie vine după două luni consecutive de creștere față de luna precedentă în industria prelucrătoare românească. Deși sunt semne de revenire a acestui sector, cifra din iunie arată că sunt încă factori, în principal externi, care limitează ritmul și consistența creșterii activității economice din industria manufacturieră”, a declarat Ciprian Dascălu, economist șef BCR.
Datele sondajului din luna iunie au evidențiat o majorare semnificativă a prețurilor factorilor de producție, care au reflectat costurile mai mari cu utilitățile, materiile prime și energia. De fapt,
producătorii care au înregistrat creșteri ale costurilor au fost aproximativ de patru ori mai numeroși decât cei care se confruntă cu o scădere. În ciuda presiunii tot mai mari a costurilor, cheltuielile
de producție au fost majorate doar marginal și într-un ritm asemănător celui din luna mai.