Energia „verde” gâfâie şi intră în zodia insolvenţei

Noi investiţii în domeniu nu se mai fac, decât cu totul sporadic, iar administratorii parcurilor deja în funcţiune trebuie să dea înapoi banii luaţi de la bănci pentru investiţii. Cum subvenţia pe producţia de energie a fost drastic tăiată, industria energiilor regenerabile se va confrunta, din acest an, cu spectrul insolvenţelor, potrivit reprezentanţilor săi.
Economica.net - sâm, 31 ian. 2015, 21:58
Energia

După ce, timp de trei ani de zile, industria  energiilor regenerabile a atras investiţii de miliarde de euro în instalarea de parcuri eoliene şi fotovoltaice, în momentul de faţă nu se mai construieşte aproape nimic. Motivul îl constituie diminuarea drastică a sistemului de bonificare prin certificate verzi, lipsa de interes a băncilor de a mai finanţa noi proiecte, dar şi prăbuşirea preţului certificatelor verzi pe bursă din cauza supraofertei.

“Mai există şi acum proiecte în derulare, dar extrem de puţine”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, instituţia care autorizează proiectele de parcuri eoliene şi fotovoltaice.

„Piaţa este moartă şi aşa va rămâne, dacă nu cumva vom asista la o schimbare legislativă a sistemului de acordare de certificate verzi”, arată Ionel David, preşedintele Asociaţiei pentru Energie Eoliană din România.

„Vom vede foarte multe insolvenţe. Lucurile merg cum nu se poate mai prost”, declară, la rândul său, Ciprian Glodeanu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Fotovoltaică.

Punctul de cotitură al acestei industrii a fost momentul 1 ianuarie 2013, când zvonurile privind schimbarea legii ce bonifica producătorii de energie din surse regenerabile au devenit proiect de lege.  Se propunea scăderea numărului de CV acordate  parcurilor eoliene de la 2 la 0,5 şi înjumătăţirea numărului de CV acordate parcurilor fotovoltaice, de la 6 la 3. În acel moment, spune David, băncile au început să nu mai acord finanţare proiectelor ce urmau să fe lansate în România. În iulie 2013, prin Ordonanţă de Urgenţă, proiectul de lege a devenit lege şi a început să producă efecte. Ca urmare, după 800 de MW instalaţi în 2013, cea mai mare parte în prima jumătate a anului, au urmat 250 MW instalaţi în 2014, iar, anul acesta, se vor mai instala „maxim” 70 de MW, aflaţi deja în construcţie.

„Când băncile au văzut că a apărut legea, s-a oprit şi finanţarea. Fără finanţare au dispărut şi proiectele noi ”, explică David.

Stoparea investiţiilor nu este singura problemă a industriei. Cea mai mare parte a proiectelor este făcută cu bani luaţi de la bănci, care trebuie rambursaţi. Pentru că, în eolian, bonusul a scăzut de patru ori, companiile ce administrează ferme de profil au mari probleme financiare şi se aşteaptă insolvenţe.

În fotovoltaic, aceleaşi probleme: deşi primesc o subvenţie de şase ori mai mare decât cei din eolian, totuşi administratorii de parcuri solare se confruntă cu aceleaşi probleme: sute de mii de certificate verzi care nu se mai vând şi al căror preţ s-a blocat la minim, 130 de lei/MWh. În plus, şi lor ce cer băncile banii împrumutaţi înapoi. „Vom vedea foarte multe insolvenţe, începând din acest an. Băncile au mai acordat câte un an de graţie, dar, gata! Industria este moartă, foarte puţini vor putea merge înainte, cei cu o putere financiară considerabilă în spate şi care se pot mulţumi şi cu randamente de 3-4% pe an, în condiţiile în care au şi rate de plătit, faţă de 11-12%, cât erau randamentele până acum un an”, arată  Glodeanu.

Dezinteresul pentru noi investiţii în piaţă se vede din evoluţia numărului de MW instalaţi în fotovoltaic în ultimii ani. Astfel, în 2012, primii 49 de MW fotovoltaici au fost instalaţi în România, în 2013,  încă1.150 de MW au fost instalaţi, iar anul trecut, doar 300 de MW, pentru ca estimările pentru 2015 să arate pe undeva pe la 50 de MW, adică mai nimic.
Dispariţia interesului pentru noi investiţii se vede şi din evoluţia semestrială a numărului de Autorizaţii de Înfiinţare de Proiect eliberate de ANRE. Astfel, de la 151 de AI acordate în semestrul I/2013 şi 230 AI în semestrul II/2013, s-a ajuns la 66 AI acordate în semestrul I/2014 şi 45 AI acordate în semestrul II/2014.

România are instalaţi 3.000 de MW în parcuri eoliene şi circa 1.400 de MW în parcuri fotovoltaice. Având  în vedere că investiţia pentru instalarea unui MW fotovoltaic este de circa 1,5 -2  milioane de euro şi 1 milion de euro în eolian, se poate aprecia că parcurile energetice de acest tip au necesitat o investiţie totală de 5-6 miliarde de euro în doar 4 ani. Energia produsă în aceste ferme este, prin lege, preluată automat în sistem, prin urmare purtătoare de subvenţie. În mod uzual, energia regenerabilă reprezintă între 15 şi 20% din producţia zilnică a României, cu vârfuri de 30%. Jumătate din producţie este exportată, pentru că fiind ieftină, este competitivă pe piaţa locală. Anul trecut, exporturile de energie „verde” au depăşit 400 de milioane de euro. Exporturile nu sunt însă făcute decât în cazuri particulare de către firmele ce deţin parcuri eoliene sau fotovoltaice, majoritatea aparţinând marilor firme de trading de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...