Industria rusă, inclusiv cea militară, va fi afectată de noile sancţiuni, dar se va descurca – oficiali ruşi

Oficialii de la Moscova au păreri divergente asupra efectelor noilor sancţiuni instituite luni de către Statele Unite companiilor ruse din sectorul high-tech, în schimb societatea Gazprom a admis că situaţia sa financiară va avea de suferit dacă va fi vizată de următorul val de sancţiuni, relatează agenţiile Reuters şi RIA Novosti.
Economica.net - mar, 29 apr. 2014, 11:19

‘Nu cred că deocamdată vreo companie va fi afectată’, a declarat ministrul rus de finanţe Anton Siluanov după ce, ca represalii la acţiunile ‘provocatoare’ ale Rusiei în Ucraina, Administraţia de la Washington a decis să reexamineze condiţiile de autorizare a exporturilor către Rusia pentru echipamentele tehnologice care pot fi folosite şi în industria de apărare.

Şi preşedintele Vladimir Putin a declarat că industria de armament a ţării sale poate substitui din producţie proprie acele importuri de care nu mai poate beneficia în urma noilor sancţiuni.

În schimb, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Rybkov, consideră că restricţiile instituite de Washington sunt o lovitură pentru companiile ruse care au nevoie de echipamente cu dublă întrebuinţare şi de cooperare în sectorul înaltelor tehnologii.

Aceste sancţiuni vizează şapte înalţi funcţionari guvernamentali ruşi apropiaţi de preşedintele Vladimir Putin şi 17 companii ruse. Printre acestea din urmă se numără şi ‘subcontractanţi ai Gazprom, care au avut destul timp să-şi transfere fondurile din băncile occidentale în Rusia, aşadar în SUA sau UE nu au mai rămas active ce pot fi îngheţate’, deci nici aceste companii nu vor fi afectate, explică pentru agenţia RIA Novosti Mihail Korcemkin, directorul societăţii de proiectare în sectorul exploatării gazelor naturale East European Gas Analysis, companie înregistrată în SUA.

De asemenea, unele dintre aceste societăţi au puţine contracte în afara Rusiei, adaugă expertul citat, care crede că în următoarea etapă a sancţiunilor instituite de Washington ar putea fi vizat chiar Gazpromul. În opinia sa, cel mai probabil acestei companii urmează să i se interzică accesul la împrumuturile oferite de băncile occidentale, de care ea are nevoie pentru a-şi finanţa proiectele de construcţie a unor noi gazoducte.

De altfel, Gazpromul a admis în raportul său financiar publicat în acceaşi zi că o extindere a acestor sancţiuni îi va afecta operaţiunile şi situaţia financiară.

Te-ar mai putea interesa și
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Prima anvelopă de iarnă din lume. Nouă decenii de la Nokian Kelirengas
Nokian Tyres evocă trecerea a 90 de ani de la debutul primei anvelope de iarnă din lume. Kelirengas și Hakkapeliitta, două inovații care au schimbat modul de deplasare al vehiculelor....
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie în mod direct toţi cetăţenii şi companiile care sunt buni platnici
Ciucă: Ratingul acordat României de S&P lobal reprezintă o dovadă a stabilităţii economice la care contribuie ...
Ratingul de ţară al acordat României de agenția S&P lobal, de BBB-/A3, este "o dovadă a stabilităţii economice la ...
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul conservatorilor germani promite că țara va avea un rol mai important în UE dacă CDU va câștiga alegerile
Liderul Uniunii Creştin-Democrate din Germania (CDU), Friedrich Merz, a promis sâmbătă că ţara sa va avea un rol mai ...
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ani de producătorii din China
Compania Alro Slatina se arată optimistă în privința accesului său pe piața nord-americană, dominată în ultimii ...
Perspectivele pentru exporturile de aluminiu românesc cât şi european pe piaţa nord-americană, dominată în ultimii ...