Cu doar trei săptămâni înaintea datei programate pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, cele două părţi nu au ajuns încă la un acord de divorţ acceptabil.
Directorii firmelor de turism prezenţi la târgul de la Berlin susţin că mulţi turişti sunt în expectativă cu privire la planurile lor de vacanţă având în vedere incertitudinile cu privire la vize, asigurări şi dacă vor avea nevoie de un permis internaţional de conducere pentru a putea conduce un automobil în ţările membre UE.
„Brexitul este o sursă de îngrijorare”, a declarat Mark Okerstrom, directorul general al platformei de online-booking Expedia, adăugând că a sesizat o încetinire semnificativă a numărului de persoane care au rezervat zboruri din şi spre Marea Britanie după data de 29 martie.
Firma de consultanţă Oxford Economics estimează că un Brexit fără acord ar putea duce la o scădere cu 5% a călătoriilor şi turismului peste hotare în rândul cetăţenilor britanici în 2020. Firma de cercetare de piaţă Euromonitor susţine că un astfel de scenariu ar limita cheltuielile peste hotare cu 5,3 miliarde dolari între 2019-2025.
„Nu vedem că oamenii nu fac rezervări deloc dar vedem cum aşteaptă mai mult pentru a lua o decizie”, a declarat Christoph Debus, director la Thomas Cook Group, adăugând că Brexitul îi va lovi mai dur pe touroperatori decât pe transportatorii aerieni.
Caroline Bremner, director de cercetare pe turism la Euromonitor, susţine că touroperatorii încearcă să încurajeze rezervările early booking prin plăţi flexibile, avansuri reduse şi locuri gratuite pentru copii, în timp ce unele destinaţii, cum este Grecia, au redus preţurile.
Spania, cea mai populară destinaţie pentru turiştii britanici estivali, care anul trecut au fost responsabili pentru 9% din turiştii străini, ar urma să fie cel principalul pierzător al unui Brexit fără acord, care ar putea duce la diminuarea cu peste un miliard de dolari a cheltuielilor între 2019 şi 2025, potrivit Euromonitor.
În încercarea de a-şi proteja o industrie care este responsabilă pentru 12% din economia sa, Spania a aprobat săptămâna trecută un decret care garantează rezidenţilor şi turiştilor britanici acces la sistemul său de sănătate pentru o anumită perioadă de timp.
Turcia, care tocmai îşi revine după atentatele din 2016, vrea să profite promovându-se ca o destinaţie de tip value-for-money în condiţiile deprecierii lirei sterline în raport cu moneda euro, în timp ce Tunisia va trimite o delegaţie la un târg de turism care va avea loc luna viitoare la Londra.
La rândul său, industria turistică britanică este îngrijorată că un Brexit fără acord ar putea să îi determine pe turiştii europeni să evite Marea Britanie. În luna februarie, organizaţia de promovare Visit Britain a avertizat că a înregistrat o scădere a rezervărilor de zboruri după data de 29 martie.
„Guvernul trebuie să facă mai mult pentru a îmbunătăţi sentimentul faţă de Marea Britanie în rândul vizitatorilor din Europa continentală, care rămâne cea mai mare piaţă a sa”, a declarat Kate Nicholls, director general la grupul de lobby Hospitality UK.
Joi, Guvernul britanic a confirmat că al doilea vot din camera inferioară a Parlamentului britanic asupra acordului de retragere din UE convenit cu Bruxellesul va avea loc marţi, 12 martie. Dacă acordul de retragere din UE va fi din nou respins, aşa cum s-a întâmplat la jumătatea lunii ianuarie, Theresa May va supune la vot în aceeaşi săptămână părăsirea UE de către Regatul Unit fără acord la 29 martie şi, dacă ieşirea din UE fără acord pică de asemenea la vot, va urma votul pentru o amânare a Brexitului.