Industria UE a oţelului va protesta în 15 februarie, la Bruxelles, faţă de acordarea statutului de economie de piaţă Chinei

Angajatorii şi angajaţii din industria siderurgică europeană vor fi prezenţi la un marş de protest, în 15 februarie, la Bruxelles, faţă de 'dumping'-ul pe piaţa Uniunii Europene din China şi împotriva acordării statutului de economie de piaţă Chinei, potrivit unui comunicat remis luni Agerpres de compania Arcelor Mittal.
Economica.net - lun, 08 feb. 2016, 16:16
Industria UE a oţelului va protesta în 15 februarie, la Bruxelles, faţă de acordarea statutului de economie de piaţă Chinei

Potrivit aceleiaşi surse, protestatarii vor demonstra la acest protest sprijinul pentru comerţul echitabil, pentru creştere şi pentru locurile de muncă în Europa.

”Peste 5.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la acest marş, unde vor fi câteva mii de reprezentanţi din sectorul siderurgic. (…) Vom avea colegi din industria oţelului care vor veni la Bruxelles din peste 15 state membre ale Uniunii Europene. Ei se vor alătura miilor de angajaţi, angajatori şi reprezentanţi ai sindicatelor din conducerea industriei europene’, a declarat Axel Eggert, directorul general al Asociaţiei Europene a Oţelului (EUROFER).

Marşul este organizat cu sprijinul EUROFER sub coordonarea AEGIS Europa, care este o alianţă formată din 30 de sectoare industriale europene, inclusiv din oţel, aluminiu, ceramică, sticlă, panouri solare şi fabricare de biciclete, printre altele.

‘Marşul şi manifestul care îl va însoţi se adresează provocărilor cu care se confruntă industria europeană a oţelului. Milităm cu tărie pentru comerţul liber şi echitabil. Importurile de oţel la preţ de dumping din China, pentru care volumele s-au dublat în ultimele 18 luni, inundă piaţa UE şi cauzează în mod direct închideri ireversibile şi pierderi de locuri de muncă în sectorul siderurgic al UE’, a declarat Eggert.

Potrivit acestuia, China are capacitate internă excedentară de oţel, de aproximativ 400 de milioane de tone, de aproape trei ori cererea totală de oţel a UE, care este de 155 de milioane de tone. Această capacitate excedentară a apărut ca urmare a intervenţiei persistente a statului în economia chineză.

‘China pur şi simplu nu este o economie de piaţă. Ea încă nu îndeplineşte patru din cele cinci criterii ale UE pentru a fi considerată astfel. A acorda prematur acest statut, atunci când China nu îndeplineşte nici criteriile UE şi nici obligaţiile sale faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului, ar fi o nebunie economică şi politică. Vom protesta, săptămâna viitoare, pentru a demonstra puterea în rândul angajaţilor şi angajatorilor cu privire la efectele dumpingului din China asupra locurilor de muncă europene, asupra creşterii şi asupra protecţiei mediul’, a subliniat Eggert.

Acesta a adăugat că produsele care fac obiectul unui dumping din China au amprenta mult mai mare asupra mediului, aproximativ 50% mai mare decât echivalentele produse în UE. ‘Astfel sunt subminate obiectivele UE de Comercializare a Emisiilor (ETS), care au ca scop reducerea emisiilor de CO2. Actuala propunere a Comisiei Europene pentru 2020 trebuie, prin urmare, să garanteze că nu conduce la costuri care nu sunt suportate de concurenţi globali, cel puţin la nivelul celor mai eficiente combinate din Europa. Conform unui studiu recent, reforma ETS poate costa doar industria oţelului aproximativ 34 de miliarde de euro’, a adăugat acesta.

AEGIS Europa reuneşte aproape 30 de asociaţii europene care reprezintă numeroase sectoare, inclusiv industriile tradiţionale, ramuri de larg consum, IMM-uri şi sectoare ale energiei regenerabile, reprezentând mai mult de 500 de miliarde de euro în cifră de afaceri anuală şi milioane de locuri de muncă în UE.

Industria siderurgică europeană are o cifră de afaceri de aproximativ 170 de miliarde de euro şi 330.000 de angajaţi cu înaltă calificare, care produc, în medie, 170 de milioane de tone de oţel pe an.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...