Industria zahărului din UE are nevoie de consolidare – CEO Cristal Union

Economica.net
12 02. 2019
sugar_60693700

Sectorul zahărului a răspuns la eliminarea cotelor prin majorarea producţiei, însă această producţie suplimentară a venit pe o piaţă deja supra-aprovizionată şi a declanşat un declin al preţurilor.

Problemele cu care se confruntă industria zahărului au fost scoase în evidenţă luna trecută de grupul Suedzucker, cel mai mare producător european de zahăr, care a anunţat că va închide două uzine din Germania în cadrul unui program de restructurare.

Cu ocazia conferinţei anuale a zahărului organizată luni la Dubai, Alain Commissaire a apreciat că şapte mari companii producătoare de zahăr în Europa ar putea fi prea multe, adăugând că în alte sectoare cum este de exemplu cel al amidonului, sunt doar câţiva mari jucători.

„Vrem să fim parte a procesului de consolidare”, a spus Alain Commissaire.

În prezent, un grup de şapte companii sunt responsabile pentru cea mai mare parte a producţiei de zahăr în Uniunea Europeană: Suedzucker, Tereos, Nordzucker, British Sugar, Pfeifer and Langen, Cristal Union şi Royal Cosun.

Alain Commissaire a spus că unele din marile companii nu fac profit de pe urma activităţilor din zahăr dar au o cifră mare de afaceri din alte activităţi astfel încât ar putea vinde operaţiunile din domeniul zahărului. „Se poate spune că toată lumea urmăreşte pe toată lumea şi acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât unii dintre noi trec prin dificultăţi…Următorii doi-trei ani vor fi foarte interesanţi”, a spus Alain Commissaire. Acesta a recunoscut că grupul Cristal Union trece printr-un an dificil şi va afişa pierderi. „Însă aceasta nu este foarte important pentru că avem o situaţie financiară bună. Nu este o problemă pentru noi să avem acest gen de situaţie pentru un an sau doi”, a subliniat şeful de la Cristal Union.

În România, grupul german Pfeifer & Langen deţine împreună cu Cristal Union, sub marca Diamant, fabricile de zahăr din Oradea, Arad şi Carei.