Inflația din zona euro a crescut ușor în luna iunie
Chiar dacă a crescut, inflaţia în zona euro este mult sub obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Creşterea inflaţiei în zona euro în luna iunie se explică în principal prin majorarea preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări, care au înregistrat un avans de 3,1%. Urmează preţurile la servicii, cu un avans de 1,2%. Pe de altă parte, preţurile la energie au scăzut cu 9,4%.
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut în luna iunie până la 1,1%, de la un nivel de 1,2% în luna mai. De asemenea, un indicator care pe lângă preţurile la energie şi alimente exclude şi preţurile la ţigări, a scăzut şi el până la 0,8%, de la 0,9% în luna mai. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată marţi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, care să includă şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie dată publicităţii în data de 17 iulie.
În luna mai a acestui an, România s-a numărat printre ţările UE cu cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei, alături de Polonia, Cehia, Ungaria şi Slovacia. În timp ce în Uniunea Europeană, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 0,6%, de la 0,7% în luna precedentă, în România, rata anuală a inflaţiei a scăzut până la 1,8% în luna mai, de la 2,3% în luna aprilie.