În schimb, România se situează pe primul loc în UE atunci când este vorba despre creșterea medie a prețurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2012 — septembrie 2013), cu un avans de 4,1%.
În cazul zonei euro este vorba de cea mai scăzută rată anuală a inflației din ultimii trei ani și jumătate. Creșterea prețurilor de consum în cele 17 state care utilizează moneda euro este mult sub ținta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflația scăzută permite BCE să mențină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,5%.
Comparativ cu luna august 2013 prețurile au crescut cu 0,5% în zona euro pe măsură ce prețul produselor alimentare, băuturilor alcoolice și țigaretelor a scăzut cu 0,4%, prețul serviciilor a scăzut cu 0,9% iar prețurile produselor industriale non-energetice a crescut cu 3,4%.
Potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), prețurile de consum s-au redus cu 0,6% în septembrie 2013 față de luna precedentă, iar rata anuală a inflației (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 1,88%. Rata anuală a inflației în luna august 2013 a fost de 3,67%.
Banca Națională a României (BNR) a modificat în jos, la 3,1%, prognoza de inflație pentru finalul acestui an. Anterior, BNR prognoza pentru finalul acestui an o inflație de 3,2%. Ținta de inflație pentru finalul anului este de 2,5% plus/minus un punct procentual.