Creşterea cheltuielilor publice a susţinut economia Rusiei în faţa unui val de sancţiuni occidentale, dar a declanşat, de asemenea, creşterea preţurilor şi lipsa forţei de muncă în multe sectoare care nu sunt direct legate de aceste cheltuieli.
Inflaţia anuală a crescut la 8,3% la sfârşitul lunii mai, comparativ cu 7,8% cu o lună mai devreme, a anunţat vineri agenţia oficială de statistică a ţării. Acesta este cel mai înalt nivel din februarie 2023, cu mult peste ţinta oficială de 4%.
Creşterea rapidă a preţurilor a pus presiune asupra băncii centrale a ţării pentru a creşte în continuare ratele dobânzilor cu scopul de a controla inflaţia.
Săptămâna trecută, acesta din urmă şi-a menţinut dobânda cheie la 16%, dar a semnalat că ar putea să o majoreze în viitor dacă ritmul creşterilor preţurilor nu încetineşte.
CEO-ul Sberbank, German Gref, a avertizat săptămâna trecută că creşterea Rusiei este „fragilă”, deoarece depinde de cheltuielile publice pentru a continua să majoreze salariile şi cheltuielile de consum, şi nu de investiţii sau de câştiguri de productivitate.