Inflaţia a încheiat anul în coridorul ţintit de BNR pentru prima dată din 2013. Lucian Croitoru: Cred că e posibil să mai crească dobânda în 2018

Economica.net
18 01. 2018
img_0738_66549900

Rata anuală a inflaţiei a crescut, în luna decembrie, la 3,3%, de la 3,2% în noiembrie. În decembrie 2016, indicele preţurilor de consum raportat la decembrie 2015 a fost negativ, de minus 0,5%. Alimentele s-au scumpit, anul trecut, cu 4,07%, carburanţii cu 5,85%, iar energia electrică, gazele şi energia termică cu 7,73%.

„Anul trecut ne-am încadrat în ţinta de inflaţie. Politica monetară dusă de banca centrală ajutat în mod firesc acest lucru, mai ales prin faptul că nu a reacţionat la diverse şocuri interne şi externe la care a fost supusă. Nu a fost modificată rata dobânzii de politică monetară nici atunci când a fost acţionat unul dintre cei mai puternici stimulenţi: reducerea TVA dublată de creşterea salariilor.

Nici la şocurile temporare generate de creşterea preţurilor la alimente sau creşterea preţului petrolului pe plan internaţional, BNR nu a reacţionat direct printr-o creştere a ratei dobânzii de politică monetară. Toate aceste decizii au condus, în timp, la atingerea ţineti de inflaţie pe anul 2017”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.

În schimb, BNR a crescut la timp rata dobânzii de politică monetară, as spune eu, şi cred că e posibil să o mai crească în acest an. Atunci când anticipaţiile inflaţioniste au început să crească, BNR a majorat dobânda. Politica monetară este cea care a ajutat la menţinerea inflaţiei în ţintă şi mă aştept ca acest lucru să îl constatăm şi la finalul lui 2018”, a adăugat Lucian Croitoru.

Acesta a precizat, însă, că atingerea ţintei de inflaţie din acest an depinde de politicile macroeconomice, dar dacă vor exista şocuri în cererea agregată din alte politici decât cea dusă de BNR, sarcina de a atinge ţinta de inflaţie propusă pentru 2018 va deveni din ce în ce mai grea.

Ţinta de inflaţie a BNR este, începând din anul 2013, de 2,5% plus/minus 1 punct procentual. Marja de plus sau minus 1 punct vizavi de ţinta de 2,5% este o regulă stabilită de fiecare ţară în parte, în cazul României, coridorul fiind stabilit prin legea din august 2005 privind regimul de întărire al inflaţiei.

Banca centrală a decis, în şedinţa din 8 ianuarie, majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 2%, motivând decizia prin creşterea „cvasigenerală” a preţurilor de consum.