Inflaţia anuală a crescut uşor la -0,4% în octombrie, peste septembrie când a fost -0,6%

Scăderea anuală a preţurilor s-a temperat uşor în octombrie 2016, la 0,4% faţă de octombrie 2015, după ce, în septembrie, inflaţia s-a situat la minus 0,6%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,1%, în octombrie.
Economica.net - vin, 11 nov. 2016, 08:04
Inflaţia anuală a crescut uşor la -0,4% în octombrie, peste septembrie când a fost -0,6%

‘Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,4% în luna octombrie 2016 comparativ cu luna octombrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,1%’, se menţionează în comunicat.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu octombrie 2015, este de 39,6%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 49,4%, în timp ce mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 11%.

‘Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2015 – octombrie 2016) faţă de precedentele 12 luni (noiembrie 2014 – octombrie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,6%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -1,2%’, se mai menţionează în comunicatul citat.

În schimb, preţurile de consum au crescut, în octombrie faţă de luna anterioară, în medie cu 0,43%.

Cartofii, legumele şi fructele s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie faţă de luna anterioară, însă preţurile acestora rămân sub cele înregistrate în decembrie 2015, reiese din datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Astfel, faţă de luna septembrie, în octombrie cartofii s-au scumpit cu 7,4%, dar preţul înregistrat a fost 4,77% sub cel din urmă cu zece luni. În acelaşi timp, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 4%, dar au fost mai ieftine în octombrie 2016 faţă de decembrie 2015 cu 5,6%. Totodată, fructele proaspete au înregistrat creşteri de preţuri de 3,8% în octombrie faţă de septembrie, însă au rămas mai ieftine faţă de finalul anului trecut cu 2,7%.

Creşteri de preţuri mai semnificative s-au înregistrat, în octombrie faţă de septembrie, şi la ouă. Preţul acestora s-a redus, însă, faţă de decembrie 2015, cu aproape 12%.

Dintre mărfurile nealimentare, cel mai mult s-a scumpit, în octombrie faţă de luna anterioară, energia termică, dar şi aceasta rămâne uşor mai ieftină decât în urmă cu 10 luni.

La capitolul ieftiniri, este de remarcat evoluţia preţurilor la citrice şi fructe meridionale, al căror preţ a scăzut cu 4,5% în octombrie faţă de septembrie. Acestea au fost, însă, mai scumpe cu 17,6% faţă de finalul anului trecut.

Banca Naţională României (BNR) îşi menţine estimarea de inflaţie pentru acest an la minus 0,4%, însă revizuieşte în creştere prognoza pentru anul viitor, la 2,1%, de la 2%, cât estima în august, potrivit datelor din Raportul trimestrial asupra inflaţiei prezentat, joi, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...