Inflaţia atinge un nou minim istoric – 0,66%

Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric - 0,66% în iunie, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor şi serviciilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ publicate joi.
Economica.net - joi, 10 iul. 2014, 07:46
Inflaţia atinge un nou minim istoric - 0,66%

În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.

Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 – iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,5%.

Faţă de finalul anului trecut, alimentele s-au scumpit în medie cu 0,11%, mărfurile nealimentare – cu 2,13%, iar serviciile s-au scumpit cu 0,95%.

Comparativ cu iunie 2013, preţurile alimentelor sunt mai mici, în medie, cu 3,18%, produsele nealimentare sunt mai scumpe cu 3,02%, iar serviciile sunt mai scumpe cu 2,77%.

Rata medie lunară a inflaţiei în primul semestru din 2014 a fost de 0,2% comparativ cu 0,3% în aceeaşi perioadă a anului trecut.

‘Nu vedem un risc de deflaţie în România, dacă vă uitaţi la inflaţia medie anuală este în jur de 2%, mai are, dacă se va duce sub 1%, deci nu la acest lucru ne-am referit, ci la incertitudini în general şi legat de faptul că această evoluţie favorabilă a preţurilor este legată de evoluţia preţurilor agroalimentare. Avem şi un efect de bază, care în septembrie va dispărea, este vorba de TVA-ul la pâine, sunt incertitudini în ceea ce priveşte preţul ţiţeiului, nu le putem descifra în prezent. Dacă ar fi să ne luăm după comentarii, preţul ţiţeiului o poate lua în ambele direcţii. Deci incertitudinile nu sunt multe, sunt două pe care le-am trecut separat: deficitul de cerere şi o îmbunătăţire a anticipaţiilor inflaţioniste. Publicul, pieţele, cred din ce în ce mai mult că România a ajuns în situaţia unei inflaţii scăzute, deci nu suntem siguri că această traiectorie, care este sensibil îmbunătăţită faţă de traiectoria de la începutul anului, este una de durată, adică nu se termină în partea a doua a anului, se duce şi în 2015’, a declarat, la începutul lunii iulie, guvernatorul Băncii Naţionale a României /BNR/, Mugur Isărescu.

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Ursula von der Leyen despre noile tarife vamale anunţate de Trump
Ce spune Ursula von der Leyen despre noile tarife vamale anunţate de Trump
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că noile tarife vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump reprezintă „o lovitură majoră" pentru economia......
Londra vrea să discute cu Donald Trump, nu să riposteze imediat la majorarea tarifelor
Londra vrea să discute cu Donald Trump, nu să riposteze imediat la majorarea tarifelor
Regatul Unit rămâne angajat să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a atenua impactul taxelor vamale anunțate ...
Primarul din Borșa vrea să obțină 50 de milioane de euro de la ADR pentru dezvoltarea turistică a zonei
Primarul din Borșa vrea să obțină 50 de milioane de euro de la ADR pentru dezvoltarea turistică a zonei
Primăria Borșa este în discuții cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord-Vest ca, prin Programul Operațional ...
Benjamin Netanyahu a aterizat la Budapesta
Benjamin Netanyahu a aterizat la Budapesta
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aterizat joi pe aeroportul din Budapesta la scurt timp după ora 00.30 GMT, a anunțat ...