În zona euro, rata anuală a inflaţiei în luna august a stagnat la 0,2%, avansul preţurilor în zona euro rămânând mult sub ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene.
În cazul Uniunii Europene, în luna august un număr de 12 state membre înregistrau o rată anuală negativă a inflaţiei, cele mai scăzute fiind în Croaţia (minus 1,5%), Bulgaria (minus 1,1%) şi Slovacia (minus 0,8%). La polul opus, cele mai mari creşteri ale preţurile s-au înregistrat în Belgia (2%), Suedia (1,2%) şi Estonia (1,1%).
Comparativ cu luna iunie 2016, inflaţia anuală a scăzut în şapte state membre UE a rămas stabilă în şase state şi a crescut în 15 state, inclusiv în România.
Potrivit datelor comunicate anterior de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a fost de -0,2% în luna august, cu 0,2 puncte procentuale peste prognoza Băncii Naţionale a României. Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,2% în luna august 2016 comparativ cu luna august 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de +0,3%, afirmă INS.
Banca Naţională României (BNR) prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an, cu un punct procentual sub estimarea anunţată în luna mai a acestui an, de 0,6%, potrivit celui mai recent Raportului trimestrial asupra inflaţiei.