În iunie, Ungaria a fost statul membru UE cu cea mai ridicată rată a inflaţiei.
Guvernul premierului Viktor Orban se confruntă cu nivelul ridicat al inflaţiei, care afectează costul vieţii şi erodează puterea de cumpărare a gospodăriilor, ceea ce frânează consumul.
Varga a explicat că reducerea inflaţiei este de asemenea cheia pentru limitarea deficitului, după creşterea subvenţiilor acordate pentru energie şi a pensiilor.
„Cu siguranţă, până în decembrie, dar, dacă avem noroc, inflaţia va fi deja sub 10% până în noiembrie. Pot spune că inflaţia va fi în jur de 7-8% până în decembrie. Sunt optimist că această regiune are suficient potenţial astfel încât dacă putem depăşi situaţia din energie şi inflaţia, atunci ţările din CEE (Europa Centrală şi de Est) pot fi din nou economiile cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană”, a afirmat ministrul de Finanţe.
Guvernul de la Budapesta se aşteaptă la o creştere a economiei de doar 1,5% anul acesta şi de 4% anul viitor. Analiştii avertizează că scăderea consumului va reduce veniturile fiscale şi deficitul va depăşi ţinta dacă nu sunt luate măsuri suplimentare pentru a ţine sub control cheltuielile.
Varga a declarat că ar fi prea devreme să se ia măsuri în privinţa cheltuielilor. „Deocamdată, nu văd motive pentru astfel de măsuri. În septembrie vom face o analiză şi, dacă va fi necesar, Executivul va lua măsuri. Aş vrea să nu modific ţinta de deficit bugetar de 3,9% din PIB din 2023. De asemenea, Guvernul menţine ţinta de deficit bugetar de 2,9% din PIB din 2024”, a precizat ministrul de Finanţe.