Inflaţia în zona euro a coborât şi mai mult în teritoriul negativ în luna ianuarie

Economica.net
30 01. 2015
eurozone_82900200

Este a doua lună consecutiv de scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Principalele elemente responsabile pentru scăderea inflaţiei în ianuarie au fost preţurile la energie, care au înregistrat un declin anual de 8,9%, mult peste reducerea de 6,3% înregistrată în decembrie. Preţurile la alimente procesate, ţigări şi băuturi au scăzut cu 0,1% luna aceasta, în timp ce preţurile la servicii au înregistrat o creştere anuală de 1%, faţă de 1,2% în decembrie.

În luna decembrie 2014, România a fost, pentru a patra lună consecutivă, ţara cu cea mai mare rată anuală a inflaţiei din Uniunea Europeană (1%), în condiţiile în care, atât în zona euro, cât şi în UE, rata anuală a inflaţiei a coborât în teritoriul negativ – minus 0,2%, respectiv minus 0,1%.

În 22 ianuarie, preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a estimat că rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului. Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere graduală a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi.

Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor – mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.

Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a confirmat în 22 ianuarie lansarea unor măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 miliarde de euro. Mario Draghi a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016.