Conform acestor cifre, care sunt în linie cu estimările analiştilor intervievaţi de Factset, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.
Creşterea inflaţiei în zona euro în luna februarie se explică în principal prin accelerare ritmului de creştere a preţurilor la energie, care au înregistrat un avans de 3,5% în luna februarie 2019, după un avans de 2,7% înregistrat în luna ianuarie, precum şi a preţurilor la alimente, băuturi şi ţigări, care au înregistrat un avans de 2,4% în luna februarie 2019, după un avans de 1,8% înregistrat în luna ianuarie.
În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut uşor până la 1% în februarie, de la 1,1% în ianuarie. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
Estimarea publicată vineri de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană să fie date publicităţii în data de 15 martie.
Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei a scăzut în ianuarie la 1,4% în zona euro şi la 1,5% în Uniunea Europeană, de la 1,5% şi, respectiv, 1,6% luna precedentă, iar România, Letonia, Estonia şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE.
Eurostat a mai anunţat vineri că rata şomajului în zona euro a rămas stabilă la 7,8% în luna ianuarie, cel mai scăzut nivel înregistrat după luna octombrie 2008. Cifra anunţată de Eurostat este superioară estimărilor analiştilor intervievaţi de furnizorul de servicii financiare Factset, care mizau pe o rată a şomajului de 7,9%. În schimb, Eurostat a revizuit în scădere cifrele pe luna decembrie 2018, când rata şomajului în zona euro a fost de 7,8% de la 7,9% cât s-a anunţat anterior.
În ceea ce priveşte Uniunea Europeană, Eurostat informează că rata şomajului a scăzut până la 6,5% în luna ianuarie 2019, de la un nivel de 6,6% înregistrat în luna decembrie 2018.
În rândul statelor membre, cele mai mici rate ale şomajului în luna ianuarie 2019 se înregistrau în Cehia (2,1%), Germania (3,2%), Ungaria şi Olanda (ambele cu 3,6%), Polonia (3,7%), Malta (3,8%) şi România (3,9%). La polul opus, cele mai mari rate ale şomajului au fost observate în Grecia (18,5% în luna noiembrie 2018) şi Spania (14,1%).
Eurostat subliniază că, în comparaţie cu situaţia din urmă cu un an, rata şomajului a scăzut în toate statele membre, exceptând Danemarca şi Malta. În România, rata şomajului a coborât de la 4,4% în ianuarie 2018, până la 3,9% în luna ianuarie 2019.
Evoluţia salariilor şi inflaţiei este urmărită cu atenţie de oficialii Băncii Centrale Europene pentru stabilirea politicii monetare.