Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflaţiei în teritoriu pozitiv în luna octombrie au fost preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 1,5%, comparativ cu un avans de 1,4% în luna septembrie, precum şi la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%, mai mare decât creşterea de 1,2% înregistrată în luna septembrie. În schimb, cele mai semnificative scăderi de preţuri s-au înregistrat la energie, cu un declin anual de 8,7%, comparativ cu o scădere de 8,9% înregistrată în luna septembrie, scrie Agerpres.
Separat, Eurostat a anunţat că rata şomajului în zona euro a coborât până la 10,8% în luna septembrie 2015, cel mai scăzut nivel înregistrat de la începutul anului 2012, în timp ce în Uniunea Europeană a scăzut până la 9,3%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale şomajului se înregistrează în Grecia (25% în luna iulie) şi Spania (21,6%). La polul opus se situează Germania, cu o rată a şomajului de 4,5%, şi Cehia (4,8%). România se află sub media din UE, cu o rată a şomajului de 6,8%.
Zilele trecute, economistul-şef al BCE, Peter Praet, a anunţat că va examina toate mijloacele necesare pentru a relansa creşterea preţurilor în zona euro în condiţiile în care obiectivul BCE este o creştere a preţurilor de sub 2%.
În luna septembrie 2015, un număr de 17 dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o inflaţie negativă, iar România a avut a doua inflaţie negativă din UE.