Inflaţia în zona euro a rămas în teritoriu negativ în luna martie
Chiar dacă avansul preţurilor în zona euro a rămas sub nivelul zero, este vorba de o uşoară îmbunătăţire comparativ cu luna februarie, când rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost de minus 0,2%.
Potrivit Eurostat, în luna martie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%, faţă de avansul de 0,9% înregistrat în luna februarie, urmate de alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 0,7%, comparativ cu un avans de 0,6% în luna februarie. În schimb, preţurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 8,7%, comparativ cu un declin de 8,1% înregistrat în luna februarie.
Anterior, Eurostat a informat că, în luna februarie, un număr de 15 state membre UE au înregistrat rate anuale negative ale inflaţiei, pe primele locuri fiind Cipru (minus 2,2%) şi România (minus 2,1%).
La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, atât în 2016 cât şi în 2017, în condiţiile în care preţul scăzut al energiei se va răsfrânge şi asupra preţurilor altor bunuri şi servicii. Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de doar 0,1%, faţă de 1% cât estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuită la 1,3% de la 1,6%. De asemenea, conform primelor estimări privind inflaţia în 2018, BCE prognozează o rată de 1,6%, sub ţinta de 2% avută în vedere de gardienii euro. Inflaţia în zona euro a fost sub ţinta avută în vedere de BCE în ultimii trei ani iar cele mai recente prognoze sugerează că situaţia se va repeta şi în următorii trei ani.