Principalele elemente responsabile pentru revenirea inflaţiei în teritoriu negativ în luna septembrie au fost preţurile la energie, care au înregistrat o scădere anuală de 8,9%, comparativ cu un declin de 7,1% înregistrat în luna august. În schimb, cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la alimente, alcool şi ţigări, care au consemnat o creştere de 1,4%, comparativ cu un avans de 1,3% în luna august, precum şi la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,3%, mai mare decât creşterea de 1,2% înregistrată în luna august.
La începutul acestei luni, Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus estimările privind creşterea economică şi rata inflaţiei în zona euro, iar preşedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat atunci că inflaţia în zona euro ar putea coborî, temporar, în zona negativă, în cursul următoarelor luni. Conform noilor prognoze de inflaţie prezentate de BCE, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o inflaţie de numai 0,1%, urmată de o creştere a preţurilor de 1,1% în 2016 şi un avans de 1,7% în 2017. Comparativ, în luna iunie a acestui an, estimările de inflaţie ale BCE erau de 0,3% pentru 2015, 1,5% în 2016 şi 1,8% pentru 2017.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro ar putea chiar să ‘coboare în teritoriul negativ în lunile următoare’, a spus Mario Draghi, care a precizat însă că va fi vorba despre un fenomen temporar, alimentat în principal de scăderea preţului petrolului, în timp ce dinamica salariilor continuă să se îmbunătăţească.
Banca Centrală Europeană mizează pe o creştere a preţurilor de sub 2%.