Este pentru a 23-a lună consecutiv când rata inflaţiei în zona euro este peste ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere de două procente.
În afară de cifre, Eurostat nu oferă detalii cu privire la preţurile care au înregistrat cea mai rapidă creştere. Eurostat va da publicităţii pe 15 noiembrie a doua estimare revizuită, ocazie cu care analiştii vor urmări cu atenţie evoluţia preţurilor de bază, care exclud energia şi alimentele.
România ocupă locul al doilea din UE după inflaţia anuală în luna septembrie, de 5,4%, fiind depăşită doar de Ungaria (6,4%), în condiţiile în care în zona euro şi în Uniunea Europeană rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă, la 2,6% şi, respectiv, 2,7%.
În septembrie, cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Grecia (0,3%), Suedia (1%) şi Letonia (1,9%), iar cele mai ridicate au fost în Ungaria (6,4%), România (5,4%) şi Estonia (4,1%). În luna august 2012, inflaţia din România (4%) a depăşit media din UE (2,7%).
Rata anuala a inflaţiei a crescut în România la 5,33% în septembrie, atingând maximul din acest an, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Preţurile au crescut cu 1,18% faţă de august, pe fondul scumpirii alimentelor cu 2,27% şi a produselor nealimentare cu 0,62%. De asemenea, preţurile serviciilor au crescut în septembrie cu 0,41%. Banca Naţională a României a stabilit ţinta de inflaţie pentru acest an la 3,2%