Dintre principalele componente, inflaţia la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări a urcat în decembrie la 1,8%, de la 1,6% în noiembrie, în timp ce preţurile din sectorul serviciilor au crescut cu 1%, după un avans de 1,4% în luna anterioară.
Creşterea preţurilor la bunuri industriale s-a menţinut la 0,2%, iar tarifele la energie au stagnat, după o scădere de 1,1% în noiembrie, potrivit datelor anunţate marţi de Eurostat.
Inflaţia din zona euro a atins în octombrie minimul ultimilor patru ani, de 0,7%, determinând Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânda de politică monetară la un nou minim istoric, de 0,25%.
Luna trecută, Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit, în jos, estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi respectiv 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.
Începând cu 1 ianuarie 2014 zona euro a ajuns la 18 membrii odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.