Este cel mai ridicat nivel al inflaţiei înregistrat de zona euro după luna septembrie 2013, ceea ce reprezintă o veste bună pentru Banca Centrală Europeană. BCE se străduieşte de doi ani să stimuleze rata inflaţii în zona euro, care rămâne mult sub obiectivul său ţintă, o creştere a preţurilor de aproape 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.
Potrivit Eurostat, în luna decembrie cele mai semnificative majorări de preţuri s-au înregistrat la energie, cu o creştere anuală de 2,5%, după o scădere anuală de 1,1% în luna noiembrie, urmate de preţurile la servicii, care au consemnat o creştere anuală de 1,2%, urmate de preţurile la alimente, alcool şi ţigări, care au crescut cu 1,2%, faţă de un avans de 0,7% în luna noiembrie.
Analiştii atrag însă atenţia că, dacă se exclud costurile la energie, inflaţia în zona euro nu a crescut foarte mult. Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile precum energia şi alimentele, a crescut cu doar 0,9% în decembrie 2016, după un avans de 0,8% în luna noiembrie.
Cu ocazia publicării previziunilor sale de toamnă, Comisia Europeană a anunţat că mizează pe o accelerare a inflaţiei în zona euro până la 1,4% în 2017 de la 0,3% în 2016.