Inflaţia în zona euro ar putea scădea mai rapid decât s-a preconizat – oficial BCE
„Datele recente privind inflaţia în zona euro şi unii factori determinanţi cheie sunt încurajatoare, dar per ansamblu situaţia încă necesită prudenţă”, a declarat De Cos, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Acesta a explicat că până acum e vorba de date preliminare şi sunt câteva zone care trebuie atent monitorizate, inclusiv analizarea şocurilor inflaţioniste din trecut şi recentele scăderi ale preţurilor energiei, piaţa muncii şi evoluţiile salariale.
De asemenea, el a menţionat posibilele efecte ale redeschiderii Chinei, rezilienţa economiei zonei euro şi deciziile BCE de politică monetară.
„Toate acestea trebuie atent evaluate, ca parte a proiecţiilor complete care vor fi prezentate înaintea şedinţei BCE de politică monetară din martie”, a apreciat De Cos.
După ce a atins un vârf de 10,4% în luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut timp de trei luni consecutive, pentru ca în ianuarie să ajungă la 8,5%, graţie moderării tarifelor la energie şi deblocării lanţurilor de aprovizionare.
Începând din luna iulie a anului trecut, BCE a înăsprit drastic politica monetară, majorând dobânzile de referinţă de cinci ori, cu un total de trei puncte procentuale, o creştere fără precedent în istoria instituţiei. Obiectivul „gardienilor euro” este, în principal, acela de a frâna cererea consumatorilor, pentru a opri creşterile de preţuri.