Inflaţia în zona euro s-a menţinut la 0,8% în luna februarie

Rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a menţinut la 0,8% în februarie 2014, comparativ cu luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată, vineri, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Economica.net - vin, 28 feb. 2014, 10:46
Inflaţia în zona euro s-a menţinut la 0,8% în luna februarie

Nivelul preţurilor de consum în cele 18 state care utilizează moneda euro este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Inflaţia scăzută permite BCE să menţină dobânda de politică monetară la nivelul record de 0,25%.

Principalul motiv care a stat la baza menţinerii inflaţiei în februarie a fost scăderea preţurilor la energie, cu 2,2%. În schimb, preţurile la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări au crescut cu 1,5%, după un avans de 1,7% în ianuarie. De asemenea, preţurile la servicii au crescut cu 1,3%, după o majorare de 1,2% luna precedentă.

Deşi preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat la începutul acestei luni că deflaţia nu este o ameninţare pentru zona euro, unele dintre statele membre suferă deja de deflaţie, iar Fondul Monetar Internaţional a tras un semnal de alarmă faţă de riscul unei scăderi prelungite a preţurilor de consum. O inflaţie scăzută complică sarcina Băncii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragilă a economiei blocului comunitar.

România a înregistrat, în luna ianuarie, o rată anuală a inflaţiei de 1,2%, depăşind media din Uniunea Europeană (0,9%), conform datelor publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Totodată, România şi Estonia se situează pe primele locuri în UE în ceea ce priveşte creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013), cu un avans de 3,1% şi, respectiv, 2,9%.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a fost în ianuarie de 0,8%, stabilă comparativ cu decembrie 2013.

Recent, Banca Central Europeană (BCE) şi-a revizuit în jos estimările privind rata inflaţiei în zona euro pentru 2013 şi 2014, până la 1,4% şi, respectiv, 1,1%. În plus, potrivit primelor sale prognoze pentru 2015, media inflaţiei în zona euro ar urma să se situeze la 1,3%, sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Începând cu 1 ianuarie 2014, zona euro a ajuns la 18 membri odată cu aderarea Letoniei, care a devenit a patra ţară fostă comunistă din zona euro, după Slovacia, Slovenia şi Estonia.

Te-ar mai putea interesa și
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 de firme, loviți în plin. Cresc și impozitele pe locuințe, dar și TVA
Vine „apocalipsa fiscală”. Măsurile pregătite de Guvern: Românii cu depozite în bănci și peste 600.000 ...
Guvernul pregătește o adevărată "apocalipsă fiscală". Impozitul pe dividende, formula prin care beneficiază de banii propriilor firme peste 600.000 de proprietari de microîntreprinderi......
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, ...
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...