‘Inflaţia ajunsă la un minim istoric permite BNR să-şi ajusteze în jos prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, creând astfel spaţiu pentru o tăiere suplimentară a dobânzii cheie. O astfel de măsură de relaxare monetară ar trebui să aibă efecte pozitive clare atât asupra instrumentelor cu venit fix (în special obligaţiuni), cât şi asupra acţiunilor’, a afirmat Georgiana Androne.
În mod tradiţional, o rată foarte scăzută a inflaţiei creşte atractivitatea instrumentelor cu venit fix, cum ar fi depozitele bancare, titlurile de stat sau obligaţiunile corporative, care oferă astfel randamente reale apropiate de cele nominale, a menţionat reprezentantul Tradeville.
‘În schimb, efectul asupra pieţei de acţiuni este mai greu de descifrat. Pe de o parte, creşte valoarea reală a fluxurilor de numerar generate de companii, cum ar fi dividendele, pe de altă parte, poate semnaliza o economie încă slabă, ceea ce limitează perspectivele de creştere pe termen scurt ale companiilor listate’, a adăugat Georgiana Androne.
Rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a atins un nou minim istoric – 0,66% în iunie, după scăderea preţurilor de consum cu aproape 0,3% în iunie 2014 comparativ cu mai 2014, pe fondul ieftinirii alimentelor şi serviciilor, arată datele Institutului Naţional de Statistică /INS/ publicate joi.
În luna iunie, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au scăzut 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,2%, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,1%.
Creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (iulie 2013 – iunie 2014) faţă de precedentele 12 luni (iulie 2012 – iunie 2013), determinată pe baza IPC, este 1,7%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 1,5%