Inflaţia Marii Britanii a scăzut sub ţinta stabilită de Banca Angliei, pentru prima dată din 2009
Creşterea preţurilor de consum a încetinit luna trecută la 1,9%, de la 2% în decembrie, în timp ce analiştii se aşteptau ca rata inflaţiei să se menţină la 2%. Inflaţia mai scăzută a fost determinată de declinul costului activităţilor culturale şi recreative, precum şi de preţurile mai scăzute la ţigări şi la băuturile alcoolice, a anunţat ONS.
La şedinţa de politică monetară din 6 februarie, Banca Angliei a menţinut dobânda de referinţă la nivelul record de 0,5%, aşa cum se aşteptau analiştii. De asemenea, BoE nu a modificat nici valoarea programului de achiziţii de active, care a rămas la 375 de miliarde de lire sterline.
Economia Marii Britanii a înregistrat, în 2013, cel mai rapid ritm de creştere de la declanşarea crizei financiare, în pofida încetinirii consemnate în ultimele trei luni ale anului, arată datele publicate, luna trecută, de Oficiul Naţional de Statistică (ONS).
Rata de creştere anuală estimată pentru PIB-ul Marii Britanii în 2013 este acum de 1,9%, faţă de 0,3%, în 2012. Este cel mai ridicat nivel din 2007, deşi producţia totală încă este cu 1,3% sub nivelul record înregistrat înaintea crizei, în primul trimestru din 2008.
Sprijinind aşteptările unui an excelent în 2014, PIB-ul Marii Britanii a crescut cu 0,7% în trimestrul patru din 2013, în linie cu estimările analiştilor.
Ritmul rapid de creştere a economiei – care depăşeşte tendinţa pe termen lung a Marii Britanii – va spori probabil speculaţiile privind momentul în care Banca Angliei (BoE) va decide majorarea ratei dobânzii.
În august, Banca Angliei a anunţat că intenţionează să menţină dobânda de referinţă la nivelul minim record de 0,5%, până când rata şomajului va scădea sub 7%, fiind pentru prima dată când politica monetară a fost legată de situaţia de pe piaţa forţei de muncă. BoE estimează că, în următoarele luni, rata şomajului va scădea lent, iar de la actualul nivel de 7,6% va ajunge la 7,1%, în trimestrul trei din 2016.