Inflaţia revine în Europa Centrală şi de Est. Piaţa forţei de muncă afectează indicele preţurilor de consum – Reuters

Inflaţia în Europa Centrală şi de Est (CEE) s-a redresat semnificativ în decembrie, iar tendinţa va continua probabil anul acesta, pe fondul majorării preţului la ţiţei, a creşterii salariilor şi al politicilor fiscale relaxate, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 13 ian. 2017, 12:01
Inflaţia revine în Europa Centrală şi de Est. Piaţa forţei de muncă afectează indicele preţurilor de consum - Reuters

Din 2012, băncile centrale din CEE şi-au relaxat politicile monetare, din cauza inflaţiei scăzute. Dar este puţin probabil ca ele să majoreze ratele dobânzilor deoarece creşterea preţurilor nu a depăşit ţinta stabilită de băncile centrale.

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) din România, rata anuală a inflaţiei a fost -0,5%, la finalul lunii decembrie din 2016, sub prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) de -0,4%.

În schimb, în Ungaria, rata anuală a inflaţiei a accelerat la 1,8% – cel mai ridicat nivel din iulie 2013 – şi peste estimările analiştilor, de 1,6%.

Şi în Cehia rata anuală a inflaţiei a urcat la 2% – cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, iar în Polonia creşterea preţurilor a fost de 0,8%.

‘Pe termen scurt, inflaţia este alimentată de majorarea preţurilor la ţiţei şi la alimente, dar putem observa că există din ce în ce mai mulţi factori care duc la creşterea indicelui preţurilor de consum, printre care politicile fiscale relaxate, creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă’, a declarat Eszter Gargyan, economist la Citibank.

Emigraţia din ultimii ani către Europa Occidentală a creat un deficit de forţă de muncă în Europa Centrală şi de Est, guvernele fiind nevoite să majoreze salariile semnificativ, deoarece rata şomajului a scăzut. Analiştii susţin că toate aceste evoluţii reprezintă un risc pentru inflaţie, dificil de estimat.

‘Piaţa este într-un fel distrasă de modificarea preţului la ţiţei, în timp ce forţa de muncă reprezintă riscul real pentru inflaţia din CEE’, se arată într-o analiză a Nomura.

Banca Centrală a Ungariei (MNB) s-a angajat să menţină neschimbată rata dobânzii, iar analiştii se aşteaptă să nu fie majorată până la alegerile parlamentare din 2018. MNB este încrezătoare că va fi îndeplinită ţinta de inflaţie de 3% doar în primul semestru din 2018.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei susţine, de asemenea, că nu sunt motive pentru majorarea ratei dobânzii în acest an, dar, în cazul accelerării economiei, poate fi majorat costul creditului în 2018.

Şi Banca Centrală a Cehiei s-a angajat să menţină rata dobânzii cel puţin până în trimestrul doi din acest an. Instituţia a introdus în 2013 un plafon pentru a împiedica aprecierea monedei naţionale dincolo de nivelul de 27 de coroane pentru un euro. Analiştii susţin că sunt în creştere presiunile pentru susţinerea acestui plafon din cauza majorării inflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...