Inflaţia revine în Europa Centrală şi de Est. Piaţa forţei de muncă afectează indicele preţurilor de consum – Reuters

Inflaţia în Europa Centrală şi de Est (CEE) s-a redresat semnificativ în decembrie, iar tendinţa va continua probabil anul acesta, pe fondul majorării preţului la ţiţei, a creşterii salariilor şi al politicilor fiscale relaxate, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 13 ian. 2017, 12:01
Inflaţia revine în Europa Centrală şi de Est. Piaţa forţei de muncă afectează indicele preţurilor de consum - Reuters

Din 2012, băncile centrale din CEE şi-au relaxat politicile monetare, din cauza inflaţiei scăzute. Dar este puţin probabil ca ele să majoreze ratele dobânzilor deoarece creşterea preţurilor nu a depăşit ţinta stabilită de băncile centrale.

Potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS) din România, rata anuală a inflaţiei a fost -0,5%, la finalul lunii decembrie din 2016, sub prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) de -0,4%.

În schimb, în Ungaria, rata anuală a inflaţiei a accelerat la 1,8% – cel mai ridicat nivel din iulie 2013 – şi peste estimările analiştilor, de 1,6%.

Şi în Cehia rata anuală a inflaţiei a urcat la 2% – cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, iar în Polonia creşterea preţurilor a fost de 0,8%.

‘Pe termen scurt, inflaţia este alimentată de majorarea preţurilor la ţiţei şi la alimente, dar putem observa că există din ce în ce mai mulţi factori care duc la creşterea indicelui preţurilor de consum, printre care politicile fiscale relaxate, creşterea salariilor şi deficitul de forţă de muncă’, a declarat Eszter Gargyan, economist la Citibank.

Emigraţia din ultimii ani către Europa Occidentală a creat un deficit de forţă de muncă în Europa Centrală şi de Est, guvernele fiind nevoite să majoreze salariile semnificativ, deoarece rata şomajului a scăzut. Analiştii susţin că toate aceste evoluţii reprezintă un risc pentru inflaţie, dificil de estimat.

‘Piaţa este într-un fel distrasă de modificarea preţului la ţiţei, în timp ce forţa de muncă reprezintă riscul real pentru inflaţia din CEE’, se arată într-o analiză a Nomura.

Banca Centrală a Ungariei (MNB) s-a angajat să menţină neschimbată rata dobânzii, iar analiştii se aşteaptă să nu fie majorată până la alegerile parlamentare din 2018. MNB este încrezătoare că va fi îndeplinită ţinta de inflaţie de 3% doar în primul semestru din 2018.

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei susţine, de asemenea, că nu sunt motive pentru majorarea ratei dobânzii în acest an, dar, în cazul accelerării economiei, poate fi majorat costul creditului în 2018.

Şi Banca Centrală a Cehiei s-a angajat să menţină rata dobânzii cel puţin până în trimestrul doi din acest an. Instituţia a introdus în 2013 un plafon pentru a împiedica aprecierea monedei naţionale dincolo de nivelul de 27 de coroane pentru un euro. Analiştii susţin că sunt în creştere presiunile pentru susţinerea acestui plafon din cauza majorării inflaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme si asta le diminuează din capacitatea de creștere rapidă și maximizare......
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Cod galben de vânt în București. Pompierii au intervenit în 101 cazuri în Capitală și județul Ilfov
Pompierii au gestionat 101 intervenţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, miercuri, în intervalul orar 10:00 - 18:00, pe ...
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele în acordul foarte profitabil încheiat cu Alphabet
Compania Apple a cerut să participe la procesul intentat în SUA împotriva Google, pentru a-și putea apăra singură interesele ...
Apple a cerut să participe la viitorul proces antitrust în care este prins Google în Statele Unite, spunând că nu se ...