În Scandinavia, ianuarie este o lună în care se cam stă în casă, cu temperaturi extrem de scăzute, vânt rece şi precipitaţii abundente. Anul acesta, s-ar putea să avem acelaşi gen de vreme şi la… obligatiuni. Au existat ceva semne spre finalul lui 2017, însă acum se pare că semnele devin certitudini pentru piaţa investiţiilor cu profit fix.
‘Cu toate acestea, o schimbare majoră nu este mereu 100% sigură şi, dacă ne uităm la ultimii 8 ani, au mai existat predicţii păguboase pentru investitori. De aceea, ezit să pariez totul pe o carte, dar cred că merită să luăm în considerare următorii factori, acum că am intrat deplin în ianuarie’, apreciază Simon Fasdal, specialistul Saxo Bank pe investiţii cu venit fix
Deşi inflaţia pare să fi rămas la niveluri scăzute, există indicii că, la nivel global, inflaţia este în creştere. E greu să desluşim un trend clar pentru SUA şi Europa, însă în Japonia, de exemplu, inflaţia are o creştere solidă (1% în decembrie 2017, faţă de 0,6% estimat), şi asta nu se datorează numai preţului crescut la energie, spun analiştii Saxo Bank.
În pofida unui an în care presiunea inflaţionistă a lipsit, sentimentul din Europa şi SUA a început să se schimbe, anumite sectoare au rămas fără forţă de muncă, semne că apar primele poticneli şi presiuni asupra preţurilor.
‘Căderea dramatică a preţului la petrol în 2015 şi 2016 a avut un efect uriaş asupra presiunii inflaţioniste si a fost catalizatorul investiţiilor cu profit mic timp de doi ani. Încheiam, atunci, o perioadă în care preţul petrolului ajunsese la 100 dolari, iar apoi căzuse brusc la 25 dolari. A fost o schimbare majoră pentru pieţele de obligaţiuni, care au continuat să crească în următorii doi ani’, apreciază Simon Fasdal.
Noile preţuri ale petrolului testează deja niveluri 60-70 dolari/baril ceea ce, coroborat cu preţurile altor mărfuri, generează presiuni suplimentare asupra inflaţiei şi investiţiilor cu profit fix.
‘Am văzut, deja, că relaxarea cantitativă a început să dispară de pe pieţe, dar cu impact minim, deocamdată. Dobânzile la titlurile europene continuă să fie foarte mici, de exemplu, şi asta pentru că BCE continuă să cumpere obligatiuni’, spun analiştii.
Aceştia apreciază că ar trebui să fim atenţi la întreruperea reală a procesului de cumpărare de obligaţiuni de către BCE. Un risc adiţional ar fi şi faptul că deţinătorii de obligaţiuni sunt ‘leneşi’, în sensul că multe tranzacţii instituţionale rămân neschimbate până apare o oportunitate investiţională cu adevărat provocatoare.
‘Deci, o temere iminentă de schimbarea valorilor la dobânzi nu sperie pe nimeni suficient de tare ca să renunţe la poziţii. Lipsa de alternative îi face pe investitori să păstreze obligaţiunile şi să amâne o decizie pentru mai târziu, când toată lumea va dori să… plece. BCE are decizii importante de luat în următoarele luni’, apreciază Simon Fasdal.
Saxo Bank Group (Saxo) este specialist de top în investiţii şi tranzacţionare online multi-active ce oferă un set complet de tehnologii, instrumente şi strategii de tranzacţionare şi investiţii.