Reprezentanţii băncii au prognozat o inflaţie de 1,1% la finalul anului 2014, scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, rata inflaţiei va continua să scadă, chiar sub zero temporar, în cazul în care nu va exista o revenire a preţului petrolului pe plan internaţional.
‘Rata negativă a inflaţiei din decembrie faţă de noiembrie a fost determinată de scăderea preţurilor nealimentare cu 0,5%, ca rezultat al căderii preţurilor carburanţilor, cu 3% într-o singură lună. Dinamica pozitivă a preţurilor alimentare (0,24%) şi a tarifelor la servicii a fost determinată, în principal, de deprecierea leului’, susţin analiştii băncii.
În plus, presiunile inflaţioniste au rămas scăzute în decembrie, aproape la acelaşi nivel ca şi în luna precedentă, iar inflaţia anuală CORE 3 (inflaţia din care se exclud preţurile administrate, volatile – alimente şi carburanţi, şi preţurile la tutun şi alcool) a urcat la 1,2% în decembrie, de la 1,1% în noiembrie.
În aceste condiţii, analiştii băncii susţin că, fără o revenire a preţului petrolului, în viitorul apropiat, rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în ianuarie şi ar putea să rămână aproape de 0% – 0,2% în perioada ianuarie – mai 2015. Mai mult, o intrare temporară a ratei anuale a inflaţiei în teritoriu negativ nu poate fi exclusă şi, în acest context, există mari şanse ca rata anuală a inflaţiei să se situeze sub prognoza curentă a Raiffeisen Bank, de 2% pentru finalul anului 2015, au explicat analiştii Raiffeisen Bank.
‘În scenariul nostru de bază, estimăm că banca centrală va stopa ciclul de reducere a dobânzii de politică monetară la 2,25% în februarie, după o scădere de 0,25 puncte procentuale. Oricum, credem că o inflaţie cu mult mai mică decât estimările lasă mai mult loc băncii centrale pentru reducerea dobânzii cheie sub 2,25% (la 2% sau chiar sub acest nivel). Datorită surplusului de lichiditate din piaţă, ratele dobânzilor (ROBOR) se situează, deja, la niveluri adecvate cu dobânda cheie, sub 2%. Deci, aceste rate nu vor fi afectate vizibil de o relaxare mai agresivă a politicii monetare’, se mai arată în analiza citată.
În concluzie, analiştii Raiffeisen susţin că, pe baza dinamicii recente a inflaţiei (noiembrie şi decembrie) şi a perspectivelor pentru perioada următoare, iau în considerare posibilitatea de a revizui prognozele pentru rata inflaţiei, dobânzi şi randamentele titlurilor de stat în lei.