BCE a majorat deja costul creditului cu trei puncte procentuale, începând din luna iulie a anului trecut, şi anticipat a promis practic o nouă majorare cu 50 de puncte de bază la reuniunea consiliului guvernatorilor din 16 martie. Recent însă investitorii au speculat că ar putea fi decisă o majorare chiar mai mare a costului creditului, având în vedere datele oficiale privind inflaţia în zona euro, scrie Agerpres.
Lagarde a spus că vehiculata majorare este acum „foarte, foarte posibilă” şi în acelaşi timp a avertizat că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, ar putea rămâne la un nivel inconfortabil de ridicat, chiar dacă indicele general al preţurilor de consum va scădea în lunile următoare.
„Pe termen scurt, inflaţia de bază va fi una ridicată” a declarat Christine Lagarde pentru Grupo Vocento.
Mai mulţi oficiali au avertizat recent că majorările de dobândă ale BCE vor trebui să continue până când inflaţia de bază va începe să scadă şi să se îndrepte spre ţinta BCE de 2%.
Potrivit datelor Eurostat, inflaţia de bază în zona euro a atins luna trecută un nivel record de 5,6%, iar unii decidenţi se tem că această majorare are legătură cu creşterea salariilor în sectorul serviciilor, iar această majorare va face tendinţa generală de creştere a preţurilor şi mai durabilă şi mai dificil de încetinit.
„Trebuie să continuăm să luăm orice măsură este necesară pentru a readuce inflaţia la 2%. Şi vom face asta”, a spus Lagarde. Preşedintele BCE a adăugat că economia zonei euro rezistă mai bine decât se temeau unii analişti iar Produsul Intern Brut ar trebui să accelereze comparativ cu un nivel apropiat de stagnare în ultimul trimestru al anului trecut.