Inflaţia, la maximul anului. Creştere de 0,51% în august, rata anuală a ajuns la 3,88%

Rata anuală a inflaţiei a atins maximul din acest an, de 3,88%, după ce în august preţurile au crescut cu 0,51% ca urmare a scumpirilor în principal la combustibili şi legume, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mar, 11 sept. 2012, 07:05
Inflaţia, la maximul anului. Creştere de 0,51% în august, rata anuală a ajuns la 3,88%

În luna august 2012, faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,5%, iar tarifele serviciilor au crescut cu 0,1%.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,88%, depăşind prognoza de 3,2% a Băncii Naţionale a României.

„Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (septembrie 2011 – august 2012) faţă de precedentele 12 luni (septembrie 2010 – august 2011) determinată pe baza IPC este de 2,8%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 2,9%”, se arată într-un comunicat al INS.

La alimente, cele mai mari creşteri ale preţurilor în luna august au fost înregistrate la cartofi (9,38%), fasole boabe şi alte leguminoase (peste 8,5%) şi citrice şi alte fructe meridionale, care s-au scumpit cu peste 6%. Legumele şi conservele din legume s-au scumpit cu peste 5,5%.

Cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete (aproape 12%).

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, cea mai mare creştere de preţuri a avut loc la combustibili (2%) şi la transport urban (1,92%).

În luna iulie, rata inflaţiei a fost de 0,59%.

Banca Naţională a României prognozează pentru acest an o rată a inflaţiei de 3,2%, ţinta fiind de 3%, cu interval de variaţie de plus/minus un punct procentual.

La începutul lunii august banca centrală a anunţat că menţine prognoza pentru inflaţia la final de an, de 3,2% în acest an şi 3% în 2013, dar a arătat că majoritatea riscurilor acţionează în direcţia depăşirii acestor niveluri, printre care preţurile internaţionale la materii prime şi alimente, implementarea reformelor, ajustarea fiscală şi tensiunile politice.

Asociaţia Analiştilor Financiar – Bancari din România (AAFBR) estimează pentru sfârşitul acestui an o rată anuală a inflaţiei de 3,7%.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat la începutul lunii august că inflaţia a evoluat în sens pozitiv în trimestrul doi al acestui an, a fost puternic descendentă şi s-a apropiat de limita inferioară a intervalului ţintă. Ţinta de inflaţie pentru acest an este de 3,2%

Te-ar mai putea interesa și
Armata israeliană își va extinde prezența în cea mai mare parte din Fâșia Gaza
Armata israeliană își va extinde prezența în cea mai mare parte din Fâșia Gaza
Armata israeliană îşi va extinde ofensiva "în cea mai mare parte" a Fâşiei Gaza, a anunţat sâmbătă ministrul israelian al apărării, Israel Katz, relatează AFP, citată de Agerpres....
ANM a transmis o informare de precipitaţii mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă și îngheţ până duminică dimineața, în cea mai mare parte a țării
ANM a transmis o informare de precipitaţii mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă și îngheţ până duminică ...
O informare meteo de precipitaţii mixte, polei, intensificări ale vântului, brumă, îngheţ la sol şi ninsori, mai ales ...
INS: Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul în 2024, în scădere cu 4,7%
INS: Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul în 2024, în scădere cu 4,7%
Numărul pasagerilor care au călătorit cu trenul, în 2024, a fost de 70,802 milioane, în scădere cu 4,7% comparativ ...
Adrian Voican, vicepreședinte ANAT: A lua voucherele de vacanţă este o crimă economică împotriva dezvoltării şi nu ne dăm seama. Trebuie să le punem la loc
Adrian Voican, vicepreședinte ANAT: A lua voucherele de vacanţă este o crimă economică împotriva dezvoltării şi nu ...
A lua voucherele de vacanţă, acest catalizator al industriei, cred că este o crimă economică împotriva dezvoltării ...