Inflaţia a continuat să crească în februarie. Preţurile de consum au crescut cu 0,2%

Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul ascendent, în condiţiile în care preţurile de consum au crescut cu 0,2% în februarie, comparativ cu aceeaşi lună din 2016, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 1,43%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - vin, 10 mart. 2017, 07:38
Inflaţia a continuat să crească în februarie. Preţurile de consum au crescut cu 0,2%

‘Preţurile de consum în luna februarie 2017 comparativ cu luna februarie 2016 au crescut cu 0,2%. În luna februarie 2017, ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu februarie 2016, este de 24,4%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 57,0%. Mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 18,6%’, se arată în comunicatul INS.

Creşterea medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2016 – februarie 2017) faţă de precedentele 12 luni (martie 2015 – februarie 2016), calculată pe baza IPC (indicelui preţurilor de consum n.r.), este de -1,1%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -0,7%.

Indicele lunii februarie include efectul aplicării Legii nr.1/2017 privind eliminarea unor taxe şi tarife (taxa radio, TV şi unele taxe pentru eliberarea paşapoartelor).

Cartofii s-au scumpit cu 5%, iar citricele şi alte fructe meridionale cu 4,31%, în februarie

Cartofii şi citricele s-au scumpit cel mai mult în luna februarie comparativ cu cea precedentă, cu 5%, respectiv 4,31%, reiese din datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Creşteri semnificative au avut loc şi la legume şi conserve din acestea de 3,84% şi la fructe de 2,87%. Pâinea s-a scumpit cu 0,12%, margarina cu acelaşi procent, carnea, preparatele şi conservele din carne cu 0,02%, laptele şi produsele lactate cu 0,24%, mierea de albine cu 0,62%, îmbrăcămintea cu 0,25%.

În sectorul serviciilor, o creştere importantă a avut loc la transportul aerian, de 2,46%, în timp ce la CFR tarifele au stagnat.

Cele mai mari scăderi ale preţurilor au avut loc la abonamentul radio-TV cu minus 16,69% şi la serviciile poştale şi telecomunicaţii cu minus 5,69%. Pe total servicii, comparativ cu luna anterioară, preţurile au scăzut cu 1,78%.

Banca Naţională a României (BNR) estimează o inflaţie de 0,2%, la finalul lunii martie, cu un interval de incertitudine de 0,5% în sus sau în jos, reiese din datele instituţiei.

BNR a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an, cu 0,4 puncte procentuale, la 1,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Vot diaspora / Alegeri prezidenţiale. Care sunt ţările unde au votat cei mai mulţi români – Top 5
Cei mai mulţi români care au votat în străinătate şi-au exercitat dreptul la vot în Germania. Economica.net vă prezintă topul ţărilor cu cele mai multe voturi. Datele sunt cele comunicate......
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Erdogan doreşte „expansiunea” comerţului dintre Turcia şi Rusia
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că doreşte "expansiunea" volumului de schimburi comerciale între Turcia ...
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor AEP
Referendum Bucureşti – A fost atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor ...
Referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, a atins pragul de 30% din numărul celor înscrişi ...
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iran anunţă discuţii cu Franţa, Germania şi Regatul Unit asupra programului său nuclear
Iranul va purta vineri discuţii asupra programului său nuclear cu Franţa, Germania şi Regatul Unit, trei ţări care ...