Ce informaţii trebuie afişate obligatoriu la pompele de carburanţi, de la 1 ianuarie

16 12. 2012
gas_pump_90181900

Distribuitorii finali de benzină „sunt obligaţi să afişeze la pompă o etichetă care include informaţii privind: cifra octanică „research“; – conţinutul de biocarburant; – existenţa aditivilor metalici şi precizarea standardului aplicabil“, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern privind conţinutul de componenţi bio în carburanţi de la 1 ianuarie.

În cazul motorinei, obligaţia de afişare se referă la: cifra cetanică; – conţinutul de biocarburant, în special cel de esteri metilici ai acizilor graşi (EMAG)“.

De la 1 ianuarie, benzina şi motorina ar fi trebuit să conţină 6% componentă bio, de la 4 şi, respectiv 5% acum, ceea ce ar fi generat o scumpire la pompă şi posibile probleme la un milion de maşini. La fel ca şi majoritatea celorlalte state membre ale UE, şi guvernul de la Bucureşti a fost de acord să amâne momentul.

În cazul în care „este utilizată aditivarea benzinei cu MMT distribuitorii de benzină sunt obligaţi să includă pe etichetă conţinutul de aditivi metalici în benzină.

MMT este un aditiv pe bază de mangan, acuzat de mai multe studii de specialitate pentru deteriorarea motoarelor.

Guvernul a permis aditivarea benzinei cu compuşii controversaţi pe bază de mangan (MMT), incriminaţi de organismele europene şi în numeroase studii de specialitate. MMT creşte poluarea şi distruge diferite dispozitive ale motoarelor. Aditivii MMT sunt folosiţi în scopul creşterii cifrei octanice şi i-au înlocuit pe cei pe bază de plumb, odată cu interzicerea acestora.

În cazul în care conţinutul de etanol din benzină depăşeşte valoarea de 5% în volum sau conţinutul de oxigen depăşeşte 2,7% (masă), pe eticheta de la pompă se va include şi textul de avertizare: „Atenţie! Verificaţi compatibilitatea motorului autovehiculului dumneavoastră cu acest amestec de carburant“.

Eticheta se afişează „în locul în care este marcat tipul de carburant comercializat, într-o poziţie vizibilă“ şi „trebuie să aibă o mărime şi caractere care să o facă clar vizibile şi uşor lizibilă“

Amenzile pentru nerespectarea noii HG sunt între 10.000 şi 20.000 de lei.