Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al băncii olandeze ING a propus majorarea salariul directorului general, Ralph Hamers, cu aproximativ 50%, până la trei milioane de euro. La data de 23 aprilie este programată Adunarea Generală anuală a Acţionarilor, la care investitorii ING urmau să decidă dacă aprobă sau nu propunerea CA.
Propunerea ING a declanşat, însă, un val de proteste din partea politicienilor olandezi, aflaţi în campania electorală de dinaintea alegerilor locale care vor avea loc în data de 21 martie, şi a unor clienţi ai băncii care au decis să îşi închidă conturile în semn de protest.
Luni, ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, a anunţat că Guvernul analizează opţiunile posibile pentru blocarea propunerii de majorarea cu 50% a salariului directorului general al băncii ING Group, Ralph Hamers. ‘Vrem ca ING să reconsidere această propunere, ca ING să renunţe la această propunere’, a spus Wopke Hoekstra, înaintea reuniunii Eurogrupului. ‘ING nu este o fabrică de biscuiţi, ci o instituţie financiară. Această majorare subminează încrederea în sistemul bancar pe ansamblu şi în ING în particular’, a adăugat Hoekstra.
În consecinţă, marţi dimineaţa ING a dat publicităţii un comunicat de presă în care anunţă o modificare radicală de poziţie.
‘Noi, Consiliul de supervizare suntem responsabili de această propunere şi regretăm agitaţia provocată. Ne-am dat seama că am subestimat reacţia opiniei publice cu privire la acest subiect sensibil’, a informat preşedintele ING, Jeroen van der Veer, adăugând că propunerea nu va mai fi supusă la vot la următoarea Adunare Generală anuală a Acţionarilor.
Confederaţia sindicală din Olanda (FNV), prin vocea responsabilului pentru sectorul bancar Gerard van Hees, a salutat decizia ING, felicitându-i pe administratorii băncii că au avut capacitatea de a-şi recunoaşte greşelile. ‘Acest lucru inspiră încredere în sectorul bancar’, a spus Gerard van Hees.
Guvernul olandez a cheltuit miliarde de euro pentru a susţine ING în timpul crizei financiare mondiale din 2008, bani care au fost rambursaţi între timp de bancă.
ING Bank oferă servicii bancare unui număr de aproape 37 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice. În 2017, ING Bank România a înregistrat venituri totale de 1,433 miliarde lei, iar profitul net s-a ridicat la 493 milioane lei. ING Bank România se situează pe locul 6 în sistemul bancar românesc, după active.