ING Bank: Cea mai mare inflaţie din ultimii 20 de ani ar putea obliga BNR să crească dobânda cheie la 7% în ianuarie 2023

13 12. 2022
5ing-valentin-tataru-macroeconomist-sef

Inflaţia pe luna noiembrie s-a dovedit a fi mai mare decât era aşteptată. Rata de 16,8% este practic cea mai mare inflaţie pe care România a înregistrat-o în ultimii 20 de ani. „Deși am încercat să determinăm vârful inflației deja de două ori în acest an, acum avem un motiv mai puternic ca niciodată să credem că noiembrie-decembrie va marca vârful: nu mai sunt luni în anul acesta pentru a vedea amprente mai mari. Inflația din noiembrie a accelerat cu mult peste consensul Bloomberg de 16,1%, dar relativ aproape de estimarea noastră de 16,6%. Eroarea de prognoză din partea noastră a venit în întregime din sectorul serviciilor, unde presiunile ample ale prețurilor încep să surprindă în sus”, arată Valentin Tătaru.

Inflația totală ar putea crește puțin mai mult în această lună, atingând probabil 17%. Începând din ianuarie 2023, efectele de bază puternice ar trebui să împingă inflația generală înapoi la aproximativ 16,0%, în timp ce la sfârșitul primului trimestru am putea vedea inflația mai aproape de 15,0%. Va urma o coborâre treptată către două cifre scăzute, dar revenirea sub 10% ar putea să nu fie realizabilă până în al patrulea trimestru al anului 2023.

„Având în vedere că inflația de bază este deja peste 14,0%, există o presiune crescândă pentru ca Banca Națională a României (BNR) să realizeze o nouă creștere la ședința de politică din ianuarie 2023. Deși am optat cu strictețe pentru sfârșitul ciclului de drumeție la rata cheie actuală de 6,75%, am subliniat că o creștere finală de 25 pb în ianuarie era încă o posibilitate puternică. Pe baza datelor de astăzi, balanța ar putea fi acum înclinată către cea din urmă opțiune”, subliniază economistul şef al ING Bank.