ING Bank: Creşterea economică de 5% în 2022 va aduce un deficit bugetar de numai 5,8%, iar dobânda cheie va ajunge la 5,5%

02 06. 2022
5ing-valentin-tataru-macroeconomist-sef

„O economie puternică ușurează munca băncii centrale”, se intitulează articoluzl realizat de Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank. Concluzia studiului reprezentanţilor băncii olandeze în România se bazează pe creşterea surpărinzătoare realizată de economia României în primul trimestru din acest an, cea mai mare creştere a PIB din UE. În acest context, este de aşteptat ca în 2022, creşterea PIB swă fie de circa 5%, iar această majorare să ajute atât guvernul în păstrarea unui deficit de 5,8% şi va uşura şi muna BNR în politica sa monetară. Vor exista totuşi presiuni pentru o mai rapidă creştere a pensiilor şi salariilor, care sunt văzute de analişti în acest an ca fiind sub inflaţie. Ca şi dobânzile dealtfel.

„Avansul de +5,2% din PIB din primul trimestru a fost al doilea cel mai mare avans trimestrial din istorie și a îmbunătățit semnificativ perspectivele pentru 2022. Presupunând că nu există revizuiri semnificative ale datelor, chiar și o economie cvasi-stagnantă pentru restul anului ar aduce în continuare avansul anual al PIB în 2022 la cel puțin 5,0%. Adăugați la aceasta, inflația medie de aproximativ 12,5% și avansul nominal al PIB-ului va depăși cu ușurință 15% în 2022. Acest lucru va face, la rândul său, un pic mai ușor pentru guvern să își respecte ținta de deficit bugetar de 5,8% în 2022. Cu toate acestea, presiunea asupra cheltuielilor bugetare pentru 2023 se conturează deja a fi masivă, deoarece creșterile salariilor și pensiilor vor fi cel mai probabil sensibil sub inflație în acest an, iar presiunea pentru o indexare mai rapidă va crește”, arată studiul ING Bank.

Cifrele mai mari decât cele așteptate ale PIB-ului ar putea determina Banca Națională a României să-și mențină cel puțin ritmul de creștere de 75 puncte de bază la întâlnirea din iulie. Cu toate acestea, Valentin Tătaru anunţă că ING Bank îşi menține neschimbată prognoza ca rata cheie să nu depășească 5,50% în acest an. În contextul unui deficit persistent de lichiditate pentru restul anului, rata relevantă va rămâne de fapt facilitatea de credit (cu 100 pb mai mare decât rata cheie), adică 6,50%. Teoretic, (n.r.) o rată Lombard de 6,5% poate urca Robor la trei luni la minimum 7,5%.