ING Bank: Decizia CCR nu va avea efecte pozitive în piaţă, indiferent de rezultat
Aprecierile aparţin lui Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank, fiind cuprinse într-o scurtă analiză transmisă luni de bancă.
„Revenirea la putere a preşedintelui suspendat Băsescu ar intensifica probabil luptele politice. Validarea referendumului, care ar conduce la demiterea sa, ar declanşa alegeri prezidenţiale anticipate, ar creşte nivelul potenţialelor derapaje fiscale şi, mai mult, ar putea atrage noi critici din exterior”, notează Muscalu.
În plus, în evebtualitatea în care Curtea Constituţională nu va anunţa marţi o decizie privind validitatea referendumului, atmosfera de incertitudine se va prelungi, cu efecte negative asupra pieţei.
ING precizează că această a treia variantă este şi cea mai probabilă, din moment ce o decizie ar avea nevoie de o majoritate de şase voturi, dintre cei nouă judecători ai Curţii.
Analiştii ING consideră că aprecierea recentă a leului pare să-şi fi pierdut elanul, idee susţinută, potrivit lor, de mişcările „în lateral” remarcate în piaţă şi de absenţa unui sprijin clar din partea Băncii Naţionale.
„Leul s-ar putea deprecia din nou astăzi (luni – n.r.), dar episoadele recente de (presupusă) intervenţie pe piaţa valutară ar trebui să limiteze scăderea”, anticipează Muscalu.
ING Bank estimează că leul va încheia anul la 4,85 de unităţi pentru un euro, cu mult peste cursul actual, de aproximativ 4,5 lei/euro.
Şeful misiunii FMI, Erik de Vrijer, a declarat săptămâna trecută că rata de schimb valutar este aproape de nivelul de echilibru, având în vedere fundamentele economice, iar leul are un mic spaţiu de apreciere după ce situaţia va reveni la normal. Oficialul FMI a precizat că toate prognozele sunt condiţionate de o rezolvare rapidă a crizei politice.
Cursul de schimb a scăzut la la 4,4800 lei/euro la deschiderea şedinţei interbancare de luni, însă în următoarele minute s-a întors aproape de 4,4900 lei/euro, într-o piaţă liniştită şi cu volume foarte reduse de tranzacţionare.
Cursul de referinţă anunţat vineri de BNR a scăzut pentru a patra şedinţă consecutiv şi a ajuns la 4,4852 lei/euro, atingând astfel un nou nivel minim al ultimelor şase săptămâni. Paritatea afişată vineri este cu 0,72 bani sub nivelul de joi, de 4,4924 lei/euro.
Astfel, leul s-a întârit cu 3,5% faţă de nivelul maxim istoric, de 4,6481 lei/euro, consemnat în urmă cu două săptămâni pe fondul tensiunilor politice.