Conform comunicatului, în martie, banca a luat măsuri imediate pentru a sprijini clienţii persoane fizice şi juridice pentru a depăşi situaţia generată de pandemia COVID-19. Acestea au inclus amânarea la plată a ratelor aferente produselor de creditare, în anumite condiţii, pentru persoane fizice, colaborarea cu companiile mari pentru a identifica soluţii personalizate şi aderarea la programul IMM Invest pentru credite garantate de stat pentru IMM-urile eligibile.
„Situaţia curentă este o lebădă neagră, pe care nu ne-am fi putut-o închipui la începutul anului. După primele săptămâni în care ne-am concentrat pe continuitatea activităţii băncii şi siguranţa colegilor, acum lucrăm activ să ne susţinem clienţii vulnerabili şi contribuim la revenirea economiei. Dată fiind întreruperea abruptă atât pentru societate, cât şi pentru economie, o serie de măsuri au fost rapid anunţate pentru a detalia cum ne susţinem clienţii în această perioadă dificilă. Dar aş vrea să le mulţumesc echipelor noastre pentru efortul admirabil depus în ultimele luni şi un ‘Mulţumesc’ special se duce către colegii din office-urile ING, aflaţi în propria noastră primă linie”, a spus Mihaela Bîtu, CEO ING Bank România.
ING Bank România a donat două milioane de lei pentru lupta împotriva COVID-19 şi a impactului pe care îl are acesta asupra mai multor grupuri sociale. Primul obiectiv a fost de a sprijini sistemul de sănătate prin donarea a 3.000 de echipamente de protecţie spitalelor naţionale şi 5.000 de teste PCR, care au fost procesate de laboratoarele Reţelei Private de Sănătate Regina Maria. ING a sprijinit, de asemenea, organizaţia Code4Romania în dezvoltarea de soluţii digitale pentru informare publică, care au devenit relevante şi de referinţă pentru publicul larg în ultimele 2 luni.
În aprilie, ING Bank a lansat o campanie de strângere de fonduri în Home’Bank, prin care clienţii au putut dona direct pentru sprijinirea grupurilor sociale vulnerabile (vârstnici cu venituri mici, persoane izolate, copii expuţi riscurilor, victime ale violenţei în familie, persoane fără adăpost). Cauza a fost susţinută şi de un concert caritabil oferit de trupa The Mono Jacks pe pagina lor de Facebook şi de un eveniment în direct, pe Smart FM, cu un DJ. În total, clienţii au donat 70.000 euro, la care ING a adăugat 100.000 euro. Fondurile colectate au ajutat Fundaţia Comunitară Bucureşti să distribuie produse sanitare şi de igienă, alimente şi să ofere asistenţă pentru grupurile vulnerabile, cu o atenţie sporită pentru persoanele aflate în cele mai afectate zone, din punct de vedere financiar, din toată ţara.
„Sănătatea financiară stă la baza iniţiativelor de CSR ale ING Bank şi devine acum, în contextul creat de criza COVID-19, mai relevantă ca niciodată. Având în vedere că peste 1 milion de români au intrat în şomaj tehnic, de la începutul stării de urgenţă, şi că există o scădere a activităţii economice, ING va continua să ofere consultanţă şi sprijin celor care acum sunt nevoiţi să-şi gestioneze finanţele cu mai multă atenţie”, se precizează în comunicatul băncii.
Pentru persoane fizice, ING se concentrează pe programul Banometru. Acesta este singurul program de responsabilitate socială din România care oferă atât educaţie financiară, cât şi sesiuni 1:1 cu traineri financiari. Deşi mulţi români sunt reticenţi, în primă fază, să accepte sprijinul unui trainer financiar, odată incluşi în program, majoritatea beneficiarilor au declarat că şi-au îmbunătăţit sănătatea financiară. Până la data de 1 iulie, se pot face înscrieri în programul Bootcamp Banometru, de educaţie financiară 100% online, cu sesiuni de consiliere intensivă de 9 săptămâni online sau prin telefon. În doar 2 săptămâni de la lansare, 1.000 de persoane s-au înregistrat în Bootcamp Banometru, iar 800 dintre aceştia sunt consideraţi vulnerabili din punct de vedere financiar.
Nu în ultimul rând, în contextul crizei COVID-19, antreprenorilor li se oferă sfaturi relevante pe teme juridice, financiare şi de afaceri prin intermediul programelor dedicate şi a webinariilor Startarium, proiectul dedicat antreprenorilor, iniţiat de ING Bank şi Impact Hub.