ING Bank România anunţă continuarea programului IMM Invest

ING Bank România anunţă continuarea programului IMM Invest şi startul subprogramului Agro IMM Invest 2022, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.
AGERPRES - joi, 24 mart. 2022, 13:39
ING Bank România anunţă continuarea programului IMM Invest

ING Bank România participă şi în acest an în programul IMM Invest, prin care întreprinderile mici şi mijlocii pot accesa credite garantate de stat, pentru investiţii sau capital de lucru.

Totodată, ING s-a alăturat şi subprogramului Agro IMM Invest, pentru a susţine fermierii şi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agro-alimentar.

Pentru IMM Invest şi Agro IMM Invest, ING are alocat în prima jumătate a anului un plafon de 750 milioane de lei.

„Programul IMM Invest, aflat la a treia ediţie, s-a bucurat de un succes enorm în anii precedenţi şi este un exemplu de bună practică în ceea ce priveşte parteneriatul dintre mediul privat şi cel public. În 2021, cererea de creditare a crescut pe fondul încrederii în revenirea economică, iar mulţi antreprenori au reuşit să identifice şi să valorifice noi oportunităţi. Astfel, am primit peste 6.500 noi cereri şi am acordat împrumuturi totale de peste 2,5 miliarde de lei de la lansarea programului. Aproximativ 80% dintre aceste credite au fost pentru întreprinderi micro şi mici, aşadar am fost alături de cei cu acces limitat la resurse financiare. Cererea pentru creditele de investiţii a fost în creştere cu 16%, dar în continuare, cea mai mare pondere a fost pentru derularea activităţii curente. Şi în acest an, ING continuă să susţină mediul antreprenorial din România prin IMM Invest, precum şi prin Agro IMM Invest”, a punctat Mihaela Oţel, director Dezvoltare, în cadrul diviziei de Business Banking a ING Bank România.

În cazul Agro IMM Invest, ajutorul de stat acoperă costurile de finanţare la fel ca pentru IMM invest, însă oferă şi o facilitate suplimentară – un grant de 10% din valoarea creditului. Fermierii pot accesa două tipuri de credite: pentru capital de lucru – de până la 5 milioane de lei şi de investiţii – de până la 10 milioane de lei.

„Prin subprogramul Agro IMM Invest, statul oferă garanţii de până la 90% din valoarea creditelor acordate, o facilitate foarte importantă pentru fermieri. Aceştia nu au, în general, materii prime şi produse finite pe stoc pentru garantarea unui credit, iar ciclul de producţie este unul lung de câteva luni sau chiar un an. În consecinţă, fermierii întâmpină dificultăţi in garantarea capitalului de lucru, iar acest program îi ajută să poată contracta un credit”, a completat Marius Gavrea, Expert agribusiness, ING Bank România.

Împrumuturile sunt acordate pe termen mediu de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, ceea ce oferă predictibilitate în activitatea fermierilor, mai ales într-un context instabil, a mai spus el.

În plus, dobânzile şi toate costurile de garantare sunt subvenţionate de către stat în primele opt luni. Cel mai important avantaj rămâne grantul de 10% din valoarea creditului – dacă un fermier accesează un împrumut de un milion de lei, va trebui să ramburseze doar 900.000 de lei.

Atât clienţii ING, cât şi cei care nu sunt încă clienţi ai băncii, pot aplica pe site-ul IMM Invest şi pot alege ING ca bancă parteneră. După completarea datelor de identificare şi ataşarea declaraţiei IMM, clienţii trebuie să bifeze programul pe care vor să îl acceseze şi să aleagă fondul de garantare FNGCIMM (pentru ambele programe).

FNGCIMM (Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) va emite acordul de principiu pentru eligibilitatea în cadrul programului, iar ING va analiza cererea şi va lua decizia de aprobare sau respingere. Ulterior, va transmite către FNGCIMM solicitarea privind acordarea garanţiei.

După ce FNGCIMM analizează solicitarea de acordare, în caz afirmativ, va transmite băncii contractul de garantare şi acordul de finanţare.

Te-ar mai putea interesa și
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Zelenski spune că luptele continuă în regiunea rusă Kursk
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, că trupele sale încă luptă în regiunea rusă Kursk, în pofida afirmaţiilor armatei ruse, transmite dpa, potrivit Agerpres....
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi Groenlanda vor să îşi întărească relaţiile, pe fondul interesului SUA de a prelua controlul insulei
Danemarca şi teritoriul său semiautonom Groenlanda au convenit duminică să îşi întărească legăturile ca răspuns ...
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Rubio spune că un acord de pace Rusia-Ucraina trebuie încheiat în curând
Secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a afirmat că un acord de pace între Rusia şi Ucraina trebuie să se întâmple ...
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Ponta vrea să fie reintroduse facilităţile fiscale în IT, agricultură, construcţii
Înghețarea TVA și a celorlalte taxe, oprirea importului de produse agroalimentare din Ucraina, în scopul relansării ...