Rezervele valutare la BNR au scăzut cu 657 milioane de euro în octombrie la 31,8 miliarde de euro.
„După estimările noastre, acest nivel implică faptul că BNR a vândut aproximativ 700 de milioane de euro în piaţă, ajutând moneda locală, o sumă dublă faţă de ce estimasem iniţial”, spun analiştii ING. Rezultatul a fost, însă, modest pentru leu, care nu s-a întărit decât cu 0,1% luna trecută, mai notează cei de la ING.
„Suma este apropae egală cu deficitul de finanţare a Ministerului de Finanţe din octombrie, care nu a reuşit să refinanţeze întreaga datorie care a ajuns la maturitate (emisiunile de obligaţiuni au fost în minus cu 300 de milioane de euro) şi posibil a rulat şi un deficit de 0,2% din PIB (tot în jurul a 300 de milioane de euro)”.
Faptul că Ministerul de Finanţe a atras 1,5 miliarde de euro în euroobligaţiuni pe 7 ani şi că randamentele la obligaţiuni vor continua să crească pe măsură ce inflaţia accelerează va determina, cel mai probabil, jucătorii de pe piaţa titlurilor de stat să folosească valuta pentru necesităţile locale, ceea ce va crea mai mult spaţiu pentru intervenţiile pe termen scurt. Acest lucru ar avea un impact pozitiv pentru leu pe termen scurt, dar nu foarte semnificativ, având în vedere sumele cheltuite de BNR pentru o insignifiantă apreciere a leului luna trecută, apreciază analiştii băncii olandeze.