ING Bank estimează că Banca Naţională a vândut lei şi a cumpărat un miliard de euro din piaţa interbancară pentru a opri aprecierea leului. Sumele depăşesc cu mult estimările anterioare ale băncii olandeze, bazate pe datele privind rezervele valutare de la sfârşitul lunii ianuarie.
„Date recente indică faptul ca intervenţiile băncii centrale cu scopul de a opri aprecierea leului în ianuarie au fost mult mai mari decât am presupus în momentul publicării cifrelor de rezerve valutare. Dacă iniţial prognozam intervenţii de circa 1 miliard euro, nivelul rezervelor valutare în momentul publicării sugera un volum al intervenţiilor mult mai redus, de aproximativ 300 milioane euro. Date recente arată însă că rezervele valutare ale băncilor comerciale ţinute la BNR au fost mult mai reduse decât ne aşteptam, fapt ce conduce la noi estimări ale intervenţiilor valutare, cifrate în jurul a 900 milioane euro pentru ianuarie”, se arată într-o notă a analiştilor ING.
Apetitul investitorilor străini pentru titlurile de stat în lei a pus presiune pe aprecierea monedei naţionale. BNR a profitat de situaţie şi şi-a completat rezervele valutare, în timp ce variaţia cursului de schimb a fost oarecum limitată (avans de la 4,4/euro la 4,38/euro de la începutul anului pentru leu, depreciere de la 4,35/euro în ultima lună). Cei de la ING se aşteaptă ca investitorii să menţină presiunea de apreciere a leului în perioada următoare, dar şi ca BNR să intervină.
„Acest lucru sugerează că presiunea de întărire a leului a fost de fapt mai puternică decât am estimat, ceea ce, pe fondul unei reveniri a apetitului investitorilor străini pentru datoria publică locală, ar trebui sa susţină un potenţial avans al leului în perioada următoare. Credem însă că avansul va fi limitat, întrucât banca centrală ar putea interveni pentru atenuarea episodelor de apreciere bruscă a leului”, se mai arată în nota analiştilor.
Astăzi, cursul de schimb a variat în banda 4,3730 – 4,3829 şi se situa la nivelul de 4,3780 lei pentru un euro la ora 12:00.