ING despre cursul euro/leu: Nu este exclus să fie atins pragul de 5 lei

Analiştii ING Bank şi-au modificat în sens negativ estimările privind evoluţia leului, anticipând un curs de 4,85 lei pe euro pentru sfârşitul acestui an, şi nu exclud atingerea temporară a pragului de 5 lei pe euro, pe fondul tensiunilor politice şi crizei din zona euro.
Economica.net - mar, 07 aug. 2012, 10:49
ING despre cursul euro/leu: Nu este exclus să fie atins pragul de 5 lei

Anterior, în luna iunie, analiştii băncii estimau că leul avea să încheie anul la un curs de 4,6 pentru un euro.

„Iminentele alegeri generale şi o administraţie care a pierdut sprijin semnificativ au pregătit terenul pentru creşterea tensiunilor de pe scena politică, dar, după cum o arată pieţele financiare, evenimentele recente au depăşit serios majoritatea aşteptărilor. O serie continuă să scandaluri politice sugerează că regulile din România sunt fluide şi că agendele politice nu ţin cont de cele economice”, notează analistul ING Vlad Muscalu într-un raport transmis marţi.

Situaţia de pe piaţa valutară şi cea a obligaţiunilor de stat sugerează că sentimentul investitorilor variază între incertitudine ridicată şi temeri că perspectivele ţării „se întunecă rapid”, toate acestea în timp ce Europa trece printr-o dezintermediere în sectorul bancar, potrivit analizei ING.

„Scenariile de proiecţie care extraploează în mod liniar evoluţiile recente pot anticipa cu uşurinţă o criză a balanţei de plăţi pe termen lung, pe măsură ce tensiunile de pe pieţele financiare se revarsă în economia reală, iar turbulenţele din cele două zone încep să se alimenteze reciproc. Atribuirea unei probabilităţi cât de reduse unui scenariu atât de tragic ar putea limita serios apetitul pentru active româneşti”, avertizează analiştii băncii.

ING precizează că acesta nu este scenariul cel mai probabil, însă nu există semnale că tensiunile politice vor lua sfârşit prea curând, din moment ce majoritatea „întrebărilor politice importante” – cum vor arăta viitorul parlament şi viitorul guvern, care va fi viitoarea strategie economică – nu vor primi răspuns până în primul trimestru al anului viitor.

În plus, banca centrală pare „tot mai flexibilă” în privinţa tolerării mişcărilor pe piaţa valutară, se arată în raport.

„Guvernatorul BNR a declarat recent că vede spaţiu de manevră pentru apărarea leului, dar a precizat că acest spaţiu ar trebui utilizat în mod înţelept, deoarece, în perioade tensionate, cursul de schimb flotant trebuie să-şi joace rolul”, notează analiştii ING.

Mai mult, banca anticipează că presiunile de pe pieţele financiare s-ar putea accentua odată cu apariţia datelor economice pentru ultima perioadă.

„Este foarte probabil ca activitatea economică să fi fost afectată vizibil de evenimentele din ultimele luni, iar când aceste efecte vor deveni vizibile în rapoarte economice, presiunile de pe pieţele financiare s-ar putea accentua, oferind o avanpremieră a spiralei de efecte negative. Piaţa pare vulnerabilă faţă de un astfel de şoc”, consideră ING.

Rata de referinţă anunţată luni de Banca Naţională a României (BNR) pentru euro a coborât cu 7,41 bani, la 4,5740 lei/euro, după ce vineri a atins un nou maxim istoric, de 4,6481 lei/euro.

Raportat la cursul de vineri, leul a pierdut 7,6% pe ansamblu lacestui an, de la un nivel de 4,3197 lei/euro. Leul s-a depreciat însă accentuat de la începutul lunii iulie, cu până la 4,4%, din cauza tensiunilor politice.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat luni că deprecierea leului din ultima perioada a fost „rezonabilă” dacă sunt avute în vedere tensiunile politice interne, dar scăderea depăşeşte fundamentele economice, chiar dacă România are un deficit de cont curent destul de înalt, care trebuie finanţat.

ING vede cursul de schimb la 4,9 lei pe euro la sfârşitul primului trimestru al anului viitor, respectiv 4,8 lei pe euro la jumătatea anului 2013.

Pe de altă parte, analiştii BCR estimează, într-un raport recent, că leul va încheia acest an la 4,6 lei pe euro, ca urmare a perioadei de instabilitate politică şi presiunilor externe, dar va reveni în urcare în prima parte a anului viitor şi va finaliza semestrul întâi la 4,47 lei pe euro.

Te-ar mai putea interesa și
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, iar peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate......
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Marcel Ciolacu a fost desemnat prim-ministru
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu drept prim-ministru al României