Acordul original dintre Guvernul Olandei şi ING, din 2009, avea ca obiectiv reducerea riscurilor şi incertitudinilor ce proveneau din titluri de valoare garantate prin ipoteci pentru grupul financiar. În anul 2008, ING a primit ajutoare de stat în valoare de 10 miliarde de euro, iar pentru a obţine aprobarea Comisiei Europene a fost nevoită să cedeze o parte din activităţi şi să separe operaţiunile bancare de cele de asigurări.
‘Evoluţiile de pe pieţe ne permit acum să vindem titlurile, obţinând profit pentru stat’, se arată în declaraţia ING.
Analiştii estimează că astfel banca olandeză va putea achita ajutorul de stat mai devreme decât era prevăzut.
‘Acest anunţ este pozitiv pentru ING, unde era implicat statul prin două linii: titlurile de valoare garantate prin ipoteci şi ajutorul de stat. Prin acest acord privind titlurile de valoare garantate prin ipoteci, ING are o motivaţie extinsă pentru a plăti ajutorul de stat mai devreme decât era prevăzut. Probabil până la mijlocul anului viitor vor fi achitaţi toţi banii, cu un an înainte de termenul limită din 2015’, a explicat Cor Kluis, analist la Rabobank.
Vineri dimineaţă, acţiunile ING înregistrau un avans de 1,5%, la 9,52 euro, la bursa de la Amsterdam.
Săptămâna aceasta, banca a anunţat că va achita încă 1,12 miliarde de euro în 6 noiembrie, inclusiv dobânzile, astfel încât suma totală plătită statului ajunge la 11,3 miliarde de euro.
O altă tranşă va fi achitată în martie 2014 şi ultima în mai 2015, conform calendarului ING.
Conform acordului convenit cu organismele europene, ING trebuie să vândă cel puţin 25% din acţiunile ING US până la finele lui 2013 şi mai mult de jumătate până la finele lui 2014, iar restul până la sfârşitul lui 2016. De asemenea, până la sfârşitul lui 2018, ING trebuie să finalizeze vânzarea operaţiunilor globale de asigurări.
ING Bank activează din 1994 pe piaţa românească şi deţine o reţea de 220 de unităţi bancare. ING Bank România face parte din ING Group, instituţie financiară internaţională de origine olandeză, care are peste 60 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din 50 de ţări.