‘Aşa cum ne aşteptam, S&P a citat îmbunătăţirea fundamentelor economice drept motiv pentru această actualizare a calificativului de ţară (punând accent pe ajustarea deficitelor externe) şi a indicat că potenţiale astfel de acţiuni în viitor sunt condiţionate de continuarea consolidării fiscale cuplate cu reformele structurale. În vreme ce procesul de reformă pare a fi încetinit vizibil după ce România a încheiat două acorduri de finanţare consecutive cu FMI, credem că îmbunătăţirea continuă a fundamentelor economice ar putea surprinde pozitiv agenţia S&P, întrucât prognozăm o creştere economică peste media de 3%, cea mai înaltă din regiune, prognozată de S&P între 2014-2017. În mod evident nu o proiecţie pe termen scurt, potenţiala surpriză pe creştere ar putea să conducă în cele din urmă la îmbunătăţiri ale calificativului de ţară al României, întrucât ar ajuta ajustarea deficitelor externe’, se spune în raportul băncii.
Economiştii ING susţin că, după surpriza pozitivă legată de creşterea PIB de joi, nu se aşteptau ca leul să se întărească puternic şi că moneda locală s-a apreciat doar până la 4,43/EUR.
‘Mai mult, îmbunătăţirea calificativului de ţară în aceasta dimineaţă de către S&P la BBB- (de la BB+) cu perspectiva stabilă, a avut o influenţă marginală în pieţe, leul avansând uşor dincolo de 4,43/EUR. Ne aşteptam la o astfel de reacţie, întrucât prin această îmbunătăţire, S&P doar a egalat calificativul acordat României de către celelalte două agenţii de rating (Moody’s şi Fitch)’, se mai arată în raport.
Moneda naţională s-a apreciat vineri în raport cu euro, până la un curs de 4,4275 lei/euro, în scădere cu 0,74 bani (0,17%) faţă de cotaţia de joi, de 4,4349 lei/euro, potrivit datelor anunţate de Banca Naţională a României.
Este cel mai bun curs pentru leu în raport cu euro din data de 2 septembrie 2013 (opt luni şi jumătate), când cursul anunţat de BNR a fost de 4,4221lei/euro.
Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a îmbunătăţit vineri ratingul atribuit României, la ‘BBB minus’ de la ‘BB plus’, pe fondul creşterii economice şi al menţinerii disciplinei fiscale din partea Guvernului.
‘BBB minus’ este primul rating din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii.
În urma deciziei de vineri, ratingul de ţară al României este similar cu cel atribuit Rusiei, Braziliei şi Spaniei.