CPBR, cel de-al doilea organism de lobby bancar din România, după Asociaţia Română a Băncilor (ARB), a aprobat în şedinţa Consiliului Director de luni, 30 iunie, primirea în calitate de membru a ING Bank România, marcând astfel prima extindere a organizaţiei de la înfiinţarea să la sfârşitul lunii aprilie, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei.
ING Bank devine astfel cel de-al cincilea membru al CPBR. Consiliului Director este format din Steven van Groningen (Raiffeisen Bank), Răsvan Radu (UniCredit Ţiriac Bank), Philippe Lhotte (BRD – Groupe Societe Generale) şi Tomas Spurny (Banca Comericala Română). CPBR a fost înfiinţat la data de 28 aprile 2014.
“Alăturarea ING Bank la organizaţia noastră patronală este dovadă faptului că CPBR este perceput că fiind construit conform unui model viabil la nivel european, cu scopul de a sprijini întărirea încrederii în sectorul bancar şi dezvoltarea economică a României”, a declarat Steven van Groningen, Preşedintele Consiliului Director al CPBR. Acesta spune că mai aşteaptă ca şi alte bănci să se alăture CPBR.
“Dorim să fim parte a aceastei iniţiative, pe care o considerăm o platforma solidă de dialog constructiv cu angajaţii, consumatorii şi cu întreg spectrul de autorităţi guvernamentale, legislative şi de reglementare”, a declarat la rândul sau Michal Szczurek, CEO al ING Bank România, filială a olandezilor de la ING Group. “Vrem să contribuim la o dezvoltare sănătoasă a sectorului bancar că participanţi pe termen lung pe piaţă românească”.
Conform datelor de la sfârşitul anului 2013, ING Bank România avea 1.440 de angajaţi şi active totale de 18 miliarde de lei. Cu un venit net de 844 milioane lei, un portofoliu de credite şi plasamente de 10,5 miliarde de lei şi un profit brut de 216 milioane lei, banca avea la sfârşitul anului trecut 218 unităţi, dintre care 187 de retail şi o cota de piaţă a creditelor în lei de 8%, deţinând o cota de piaţă a depozitelor în lei de 6,3%.
Fostul jurnalist Bogdan Preda, director de comunicare
Totodată, CPBR a anunţat printr-un comunicat şi numirea lui Bogdan Preda în funcţia de Director Executiv Relaţii Publice şi Instituţionale, acesta fiind primul angajat al instituţiei.
Preda a fost corespondent al agenţiilor Associated Press (1990‐1997) şi Bloomberg News (1997‐2007) şi a lucrat ulterior în domeniul comunicării pentru firme precum EGL‐Axpo, Trans Adriatic Pipeline (Zurich), Gazprom Marketing & Trading (Berlin, Londra şi Bucureşti) şi Bosphorus Gaz Corporation (Istanbul). Preda a lucrat pentru scurtă vreme (5 luni) în 2013 şi pentru Banca Naţională a României, fiind consilier, iar în acest an a primit un contract de consultanţă în domeniul comunicării din partea biroului Băncii Mondiale la Bucureşti.