ING: Statul poate decide reducerea TVA. Vedem o inflaţie medie de 8,8% şi o creştere PIB de 3,2%

15 02. 2022
5ing-valentin-tataru-macroeconomist-sef

Ultimele cifre prezentate de INSSE, creşterea economică în 2021 de 5,6% (sub aşteptări) şi inflaţia (8,4% ianuarie 2022 faţă de ianuarie 2021 – peste aşteptări), micşorează treptat aşteptările economiştilor şefi din marile bănci comerciale. Prognozele pentru 2022 încep să se dezumfle fără a se ţine cont de criza sanitară sau escaladarea conflictului Rusia Ucraina. Mai mult chiar, economiştii şefi încep să caute soluţii pentru ca inflaţia cu două cifre, care a fost atât de greu eradicată din România, să nu fie expusă în cifrele statistice din nou, iar apariţia sa să fie doar una periodică –martie, aprilie, când BNR a spus că se aşteaptă la peste 11% inflaţie.

Astfel, Valentin Tătaru, economist şef al ING Bank, spune că „Ne revizuim prognoza pentru creșterea PIB-ului în 2022 la 3,2% și menținem 4,5% pentru 2023”. Ţinând cont de faptul că, detaliile privind creşterea economică din 2021 vor fi disponibile abia pe 8 martie, Valentin Tătaru trage concluzia că, odată cu cererea reprimată, inflaţia care mănâncă avansurile salariale şi criza energetică pentru care nu se vede încă un sfârşit,doar planul deinvestiţii publice, care se ridică la 6,7% din PIB ar putea salva situaţia.

În privinţa inflaţiei, economistul şef al ING Bank este chiar mai tranşant. Se pare că,la ora actuală, cea mai mare provocare pentru BNR şi guvern este evitarea inflaţiei de două cifre, pentru eradicarea careia BNR şi economia românească a muncit circa 20 de ani.

În acest context, raportul zilnic al ING Bank către investitori precizează „Cheia pentru traiectoria inflației viitoare vor fi măsurile administrative aflate deja în discuție pentru a reduce prețurile la energie în special. Ultimele declarații oficiale sugerează că factorii de decizie vor încerca să ia măsurile necesare pentru a preveni inflația cu două cifre în acest an. Pe termen scurt, cea mai eficientă ar fi, cel mai probabil, o reducere a TVA-ului (direcționată sau amplă), dar planul de acțiune va fi probabil mai complex decât atât”.

În acest context, ING Bank prevede că „inflaţia generală va reintra în intervalul țintă al BNR de 1,5%-3,5% înainte de jumătatea anului 2024” În plus, ING Bank îşi revizuieşte prognoza pentru inflația medie în 2022 la 8,8%, cu rata de sfârșit de an la 8,0%, în timp ce pentru 2023 vede o inflație medie la 5,5%, iar rata de la sfârșitul anului la 4,5%. În ciuda previziunilor mai ridicate, reacția băncii centrale va fi probabil destul de limitată. Menținerea unui curs de schimb EUR/RON cvasi-plan pentru restul anului va fi probabil prioritatea principală.

În concluzie, un curs de schimb plan, bazat totuşi pe o depreciere super controlată, o inflaţie plină de necunoscute, dobânzi de până la 4% sau cine ştie…peste? Un viitor plin de surprize…