Reorganizarea ar urma să genereze economii de miliarde de euro dar va duce şi la crearea unui management mai centralizat. De asemenea, Het Financieele Dagblad susţine că ING consideră că există oportunităţi în Belgia, Olanda, Germania şi Polonia dar are îndoieli cu privire la prezenţa sa pe piaţa din Turcia, unde nu a dobândit încă o masă critică.
Directorul general Ralph Hamers vrea să transforme ING într-o bancă orientată pe Europa şi vrea să extindă activitatea de creditare către consumatori şi companii în afara pieţei domestice pe măsură ce dobânzile extrem de reduse şi cerinţele organismelor de reglementare în materie de consolidare a capitalului riscă să reducă profitul.
ING Bank oferă servicii bancare unui număr de peste 34 milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Potrivit informaţiilor publicate pe pagina sa de Internet, ING are aproximativ 52.000 de angajaţi.
Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice. ING România a obţinut un profit de net de 84 de milioane de lei în T1 2016, cu 3% mai mare decât în T1 2015.