‘Interesant este pentru noi dacă la ora 15,30 guvernatorul Băncii Centrale va continua pe linia sugerată în mai, line ce prezenta reducerea rezervelor în valută ca un prim pas înaintea unei reduceri similare pentru rezervele în lei. Spunem că ar fi interesant pentru că această reducere a rezervelor în valută nu are un impact material vizibil asupra pieţelor leului, în special asupra cursului de schimb şi asupra ratelor, pe când despre o reducere a rezervelor în lei putem spune opusul. Aceea ar avea un impact puternic asupra pieţelor leului’, a spus Vlad Muscalu.
Acesta susţine că o reducere a rezervelor la lei ar putea face ca titlurile de stat pe termen scurt să pară mai atractive în condiţiile în care lichiditatea va fi abundentă şi ratele pe termen scurt vor fi mai scăzute.
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,5% pe an şi reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituţiilor de credit la nivelul de 16% de la 18%, începând cu perioada de aplicare 24 iulie – 23 august 2014.
CA al BNR a hotărât, de asemenea, menţinerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 12%.
Banca Centrală a reiterat faptul că ‘utilizarea adecvată a tuturor instrumentelor de care dispune în condiţiile monitorizării atente a evoluţiilor interne şi ale mediului economic internaţional va asigura îndeplinirea obiectivului privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi menţinerea stabilităţii financiare’.
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, prezintă marţi, la ora 15,30, în cadrul unui briefing de presă, comunicatul detaliat referitor la hotărârile adoptate de Consiliul de Administraţie al băncii centrale.