În plus, un astfel de guvern ar putea calma şi protestele de stradă, relevă o analiză ING.
‘Soluţia pare să fie prietenoasă cu pieţele şi ar trebui să conducă la reforme structurale, probabil şi cu sprijinul Fondului Monetar Internaţional, dar şi la accelerarea investiţiilor, în conformitate cu solicitările venite din partea ‘străzii’ – proteste etichetate ca fiind cele mai mari de la căderea comunismului – dar evitând cheltuielile populiste discreţionare de dinaintea alegerilor. Fără o Lege a bugetului pentru 2016 şi ţinând cont de incertitudinea politică în urma prăbuşirii Guvernului Ponta, BNR ar putea întârzia reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii, până la lămurirea situaţiei politice’, se arată în analiza ING .
Potrivit sursei citate, calmarea scenei politice ar putea conduce la reducerea dobânzii de politică monetară, ”Există posibilitatea de reducere a dobânzii de politică monetară cu 25-50 pp din iunie/iulie 2016 până în septembrie/octombrie 2016, înainte de alegerile generale din decembrie’, arată analiza ING.
Premierul Ponta a demisionat miercuri în urma protestelor masive de stradă care au intervenit după evenimentul tragic din clubul Colectiv, care a dus la decesul unui număr de 32 de persoane până în prezent, acesta fiind legat de corupţia endemică şi de partidele politice nereformate, stimulând astfel furia publică.
Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, la Palatul Victoria, că îşi depune mandatul în urma protestelor de stradă din ultimele zile. Ulterior, şeful statului, Klaus Iohannis, l-a desemnat premier interimar pe ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, şi a început consultări cu partidele politice şi cu reprezentanţi ai societăţii civile.